• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

Grécka tragikomédia vrcholí, Tsipras vyhlásil referendum

  • 17:38 27.06.2015
Grécka tragikomédia vrcholí, Tsipras vyhlásil referendum

Grécky premiér Alexis Tsipras v sobotu vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Plebiscit sa uskutoční 5. júla, informovala agentúra Reuters.

VŠETKO O GRÉCKU: KRAJINE HROZÍ BANKROT A ODCHOD Z EUROZÓNY
Tsipras zároveň oznámil, že Grécko vzhľadom na referendum požiada o niekoľkodňové predĺženie záchranného programu, ktorý má vypršať 30. júna. Jeho vláda v piatok odmietla veriteľmi navrhovanú dohodu ako nepostačujúcu.

"Tieto návrhy, ktoré jasne porušujú európske pravidlá, ako aj základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť, ukazujú, že cieľom niektorých našich partnerov a inštitúcií nie je životaschopná dohoda všetkých strán, ale poníženie celého národa," uviedol Tsipras v príhovore vysielanom štátnou televíziou.

Odporúčame:

Tsipras je neschopný, grécka strana PASOK chce jeho hlavu

Grexit je na spadnutie, záchranný program sa možno predĺži

Trváme na svojich návrhoch, tvrdí bankrotujúce Grécko

Banky by odchod Grécka z eurozóny zvládli, myslí si Moody´s


Grécky minister vnútra vyzval parlament, aby podporil návrh na referendum

Vypísanie referenda by mal ešte v sobotu potvrdiť aj grécky parlament v neskorých nočných hodinách. Ak by Gréci v hlasovaní úsporné opatrenia nadiktované veriteľmi odmietli, znamenalo by to pre Atény zrejme bankrot a následný odchod z eurozóny.

Štátny minister Nikos Pappas vyjadril presvedčenie o tom, že Gréci v referende odmietnu dohodu navrhovanú veriteľmi. Rovnaký postoj má aj pravicová strana ANEL, vládnuca strana Syriza či minister rozvoja Panajiotis Lafazanis.

Grécky minister vnútra Nikos Vutsis na mimoriadnej schôdzi parlamentu vyzval všetky politické strany, aby podporili rozhodnutie vlády usporiadať referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Zdôraznil, že jednohlasný súhlas parlamentu s referendom by posilnil postavenie Atén pri vyjednávaniach, informovala tlačová agentúra Reuters.

Eurozóna krízovo zasadá

Ministri financií eurozóny sa v sobotu o 14-tej stretli na naliehavom rokovaní ku Grécku napriek rozhodnutiu gréckeho premiéra vyhlásiť referendum, citovala agentúra Reuters predstaviteľa EÚ.

Rakúsky kancelár Werner Faymann povedal, že poskytnutie ďalších úľav Grécku pri splácaní pôžičiek závisí od ochoty Atén pristúpiť na kompromisy. Zdôraznil, že riešenie treba nájsť do utorka polnoci, kedy Medzinárodný menový fond očakáva od Grécka ďalšie platby.

Bolo by to iba druhé referendum v krajine za uplynulých 40 rokov od pádu vojenskej junty, ktorá vládla v krajine v rokoch 1967-1974. Gréci v roku 1974 v referende odmietli monarchiu a stali sa republikou, pripomenula agentúra DPA.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

VČERA - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

VČERA - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

VČERA - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

18:27 05.05.2024Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.