• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
14°Bratislava

Hlavnú stanicu rozkopali, aby dostala krajšiu tvár

  • 7:55 19.06.2015
  • BRATISLAVA
Hlavnú stanicu rozkopali, aby dostala krajšiu tvár

Priestor pred hlavnou stanicou v Bratislave začali vo štvrtok obnovovať. Plán obnovy má viac ako štyridsať opatrení a týka sa čistoty, dopravy, zelene a nového mobiliáru. "Práce sme rozdelili do troch etáp. Vo štvrtok sa začala tá najľahšia, čo je maľovanie zábradlí, vysadenie kvetov a úprava chodníkov," povedal pred novinármi bratislavský primátor Ivo Nesrovnal s tým, že druhou etapou je frézovanie ciest.

Zúžia aj parkovisko a bude aj nová organizácia dopravy, stanovište taxíkov sa presunie nižšie. "Tretia etapa je spojená s dokončením električkovej trate, opravia aj eskalátory a presunú stánky s občerstvením," pokračoval Nesrovnal s tým, že práce by mali ukončiť do konca augusta.

Úprava priestoru spôsobí aj dopravné obmedzenia

"Od začiatku septembra bude na stanicu opäť chodiť električka," doplnila hlavná dopravná inžinierka mesta Tatiana Kratochvílová. Mesto na tieto práce vo svojom rozpočte vyčlenilo približne 220-tisíc eur, peniaze na tieto výdavky bude vedenie hľadať v rámci úspor. Primátor tieto peniaze nepovažuje za stratené.

Pre úpravu priestoru pred stanicou sú aj dopravné obmedzenia. "Chodník, ktorý opravujeme, je uzatvorený a bude ešte aj niekoľko týždňov. O uzatváraní ciest budeme verejnosť informovať," pripomenul primátor. O dopravných obmedzeniach spojených s revitalizačnými prácami informuje hlavné mesto na svojej internetovej stránke.

Samospráva očakáva, že investor, ktorý má v tomto priestore investičný zámer, ho do konca roka 2016 stihne. "Keďže tento priestor je pod zmluvou so spoločnosťou, ktorá tu plánuje investovať a celý ho prestaviť, my sme túto spoločnosť o našom zámere informovali," podotkol Nesrovnal koncom mája.

Radnica investorovi zmluvu nevypovie

Súčasný bratislavský primátor Ivo Nesrovnal sa v minulosti netajil tým, že riešením zlého stavu priestoru pred bratislavskou hlavnou stanicou je vypovedanie zmluvy s investorom. Spoločnosť Transprojekt totiž výstavbu chystá už roky, dodnes stavať nezačali. Projekt má byť pritom podľa Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve uzavretej v roku 2010 hotový do konca budúceho roka.

Nesrovnal na vypovedanie zmluvy s investorom vyzýval ešte ako mestský poslanec, pokračoval v tom aj keď sa stal bratislavským primátorom. Súčasné vedenie Bratislavy zmluvu k prestavbe okolia Hlavnej stanice Bratislava nakoniec nevypovie.

Radnica počká, či investor do stanoveného termínu projekt uskutoční. Ak to nestihne, zmluva s investorom vyprší a potom mesto plánuje vyhlásiť na revitalizáciu priestoru medzinárodnú súťaž. Spoločnosť Transprojekt má pri stanici do konca roka 2016 vybudovať infraštruktúru, cesty a križovatky i podzemnú električkovú trať. Za plnej prevádzky má tiež postaviť novú železničnú stanicu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

DNES - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

DNES - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

DNES - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

DNES - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.