• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Do opusteného irackého Tikrítu sa začínajú vracať obyvatelia

  • 18:27 15.06.2015
  • BAGDAD
Do opusteného irackého Tikrítu sa začínajú vracať obyvatelia

Do mesta Tikrít, z ktorého pred troma mesiacmi iracké vládne sily vytlačili militantov z organizácie Islamský štát (IŠ), sa v pondelok začali vracať stovky jeho obyvateľov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Iracké vládne sily podporované šiitskými milíciami a leteckými útokmi medzinárodných vzdušných síl vedených Spojenými štátmi po mesiac trvajúcom boji vytlačili džihádistov z Tikrítu už v apríli, ale odvtedy zostalo mesto z veľkej časti opustené.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Na obnove služieb vraj pracujú

Miestny predstaviteľ v provincii Saláhaddín uviedol, že iracká vláda na prepravu približne 300 rodín z provizórneho stanového tábora do Tikrítu prenajala autobusy.

"Sme veľmi šťastní, že sme sa mohli vrátiť. Je takmer neuveriteľné, že znovu vidíme Tikrít. Mesto je mŕtve. Nie sú tu obchody ani služby. Nie je tu ani voda, ani elektrina. Vraj sa na tom pracuje, takže uvidíme, ako rýchlo nám tieto služby budú vedieť poskytnúť," uviedol po návrate do Tikrítu jeden z miestnych obyvateľov.

Odporúčame:

Islamský štát šíri svoju propagandu na veľkých obrazovkách

Video: Militanti zabili pri protestoch v Líbyi niekoľko ľudí


Panujú obavy z návratu militantov

Irackí predstavitelia tvrdia, že sa obávajú, či sa IŠ nepokúsi obnoviť svoju prítomnosť na miestach, z ktorých bol vytlačený tak, že sa jeho bojovníci pokúsia zamiešať medzi vracajúce sa obyvateľstvo.

Keby však opätovné osídľovanie opustených miest ich pôvodnými obyvateľmi vláda nezabezpečila, dávala by za pravdu Islamskému štátu, ktorý tvrdí, že irackým sunnitom je lepšie pod jeho vládou ako by im bolo pod tou, na čele ktorej stoja šiiti alebo kurdskí bojovníci.

Svoje domovy opustili milióny ľudí

Ostatné mestá na východe Iraku zostávajú aj naďalej vyľudnené v dôsledku politických rozporov a poškodenej infraštruktúry aj niekoľko mesiacov po ich opätovnom dobytí irackýcmi vládnymi silami. Od začiatku roku 2014 museli v Iraku opustiť svoje domovy viac ako tri milióny ľudí.

Militanti z IŠ dobyli Tikrít, ležiaci približne 140 kilometrov severne od Bagdadu, vlani v júni, keď sa zmocnili väčšiny irackého územia obývaného sunnitmi. Zaskočili tak demoralizované a dezorganizované iracké vládne sily, ktoré na to, aby sa znovu aspoň čiastočne postavili na nohy, potrebovali pomoc Spojených štátov a Iránu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

VČERA - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

VČERA - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

VČERA - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.