• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Zamestnávatelia sú optimistickí, hlásia silný nábor ľudí

  • 12:04 10.06.2015
  • BRATISLAVA
Zamestnávatelia sú optimistickí, hlásia silný nábor ľudí

Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na tretí štvrťrok tohto roka sú veľmi optimistické. Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 753 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov v treťom kvartáli tohto roka očakáva 17 percent opýtaných zamestnávateľov a päť percent ich pokles.

V porovnaní s druhým štvrťrokom tohto roka sa tak čistý index trhu práce na Slovensku zlepšil o štyri percentuálne body, medziročne je lepší o sedem percentuálnych bodov. Žiadne zmeny v počte pracovných síl v júli až septembri tohto roka nepredpokladá 76 percent zamestnávateľov a dve percentá oslovených zamestnávateľov sa k tejto otázke nevedeli vyjadriť.

Zamestnávatelia očakávajú veľké nábory

"Zamestnávatelia hlásia veľmi silné náborové plány," uviedla na tlačovej besede generálna riaditeľka Manpower ČR a SR Jaroslava Rezlerová. Na tretí kvartál tohto roka hlásia podľa nej zamestnávatelia najsilnejšie náborové plány od štvrtého kvartálu 2011, kedy spoločnosť Manpower začala na Slovensku vykonávať takýto prieskum.

Zamestnávatelia v deviatich z desiatich odvetví očakávajú v treťom štvrťroku 2015 zlepšenie náborového prostredia. Najoptimistickejšie výhľady hlási spracovateľský priemysel, kde percento firiem s plánovaným rastom počtu zamestnancov o 25 percentuálnych bodov prevýšilo percento spoločností, ktoré plánujú prepúšťať. Pozitívne vyhliadky sú aj v odvetví stavebníctva.

V tomto sektore je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným náborom zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú znižovať stav zamestnancov, 15 percentuálnych bodov v prospech firiem s očakávaným prijímaním zamestnancov. Neutrálny výhľad je v ubytovaní a stravovaní, kde percento subjektov s plánovaným znižovaním stavu zamestnancov je rovnaké ako percento subjektov, ktoré plánujú zamestnancov prijímať.

Najoptimistickejší zamestnávatelia sú na západe Slovenska

Zamestnávatelia sú pri výhľade na tretí štvrťrok tohto roka optimistickí vo všetkých krajoch na Slovensku. Vedie západné Slovensko, kde je o 16 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prepúšťanie. Na východnom Slovensku je percento subjektov s očakávaným prijímaním zamestnancov o 12 percentuálnych bodov vyššie, ako percento zamestnávateľov plánujúcich prepúšťať zamestnancov.

V Bratislave je o 11 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí chcú zamestnancov prepúšťať. Na strednom Slovensku je o päť percentuálnych bodov viac zamestnávateľov s plánovaným náborom zamestnancov oproti zamestnávateľom, ktorí hlásia prepúšťanie ľudí.

Prieskum "Manpower Index trhu práce” sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroku. Na tretí kvartál 2015 bola oslovená reprezentatívna vzorka 753 zamestnávateľov na Slovensku s rovnakou otázkou: "Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca septembra 2015 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?".

Spoločnosť ManpowerGroup poskytuje služby a riešenia, ktoré pokrývajú životný cyklus zamestnanca. Na Slovensku sa Manpower každý mesiac stará o personálnu a mzdovú agendu viac ako dvetisíc pridelených zamestnancov, ktorých vyhľadal a ktorí pracujú u jeho klientov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

15:36 03.05.2024Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

14:07 03.05.2024Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

13:48 03.05.2024Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.