• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Arabské štáty by mali Palestínčanov dotlačiť k rokovaniam

  • 11:40 10.06.2015
  • HERCLIJA
Arabské štáty by mali Palestínčanov dotlačiť k rokovaniam

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa vlastných slov dúfa, že arabské štáty dokážu Palestínčanov dotlačiť k obnoveniu rokovaní s Izraelčanmi o takzvanom dvojštátnom riešení vzájomného konfliktu. Počas utorňajšieho vystúpenia na politickej konferencii v meste Herclija pri Tel Avive pripísal Palestínčanom vinu za uviaznutie vyjednávania na mŕtvom bode v apríli 2014 a vyhlásil, že cíti možnosť návratu za rokovací stôl v prípade, že sa nechajú presvedčiť.

Mierové rokovania sprostredkované USA sa zastavili pre nezhody okolo pokračovania výstavby izraelských osád na okupovaných územiach alebo pristúpenia palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása na dohodu o zmierení s islamistickým hnutím Hamás, ktoré neuznáva právo Izraela na existenciu.

Odporúčame:

Izraelský minister neverí, že sa dožije mieru s Palestínou

Izrael testoval špinavé bomby, vraj len na obranné účely


"Mohla by tam byť príležitosť, pretože niektoré z arabských štátov ticho súhlasia... a mohli by byť schopné ovplyvniť Palestínčanov, aby si osvojili zmierlivejší a pozitívnejší prístup," vyjadril sa Netanjahu. Počas hodinového vystúpenia, ktoré sa týkalo viacerých tém vrátane iránskeho jadrového programu, zároveň označil za kontraproduktívne palestínske snahy vnútiť Izraelu mierovú dohodu prostredníctvom svetových mocností. "Myšlienka nastolenia mieru zvonka nefunguje," povedal izraelský premiér.

Na konferencii zožal potlesk opätovným vyjadrením svojej oddanosti dvojštátnemu riešeniu po tom, ako pred marcovými voľbami vyvolal kritiku tvrdením, že kým zostane pri moci, samostatný palestínsky štát nevznikne. Izraelský minister obrany Moše Jaalon, ktorý patrí medzi najbližších spojencov Netanjahua, v utorok povedal, že neverí v dosiahnutie stabilnej mierovej dohody s Palestínčanmi za jeho života.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.