• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Rusko chce zákonom trestať nežiaduce organizácie v krajine

  • 8:30 16.05.2015
  • MOSKVA
Rusko chce zákonom trestať nežiaduce organizácie v krajine

Ruský parlament v piatok v druhom čítaní odsúhlasil návrh zákona, ktorý umožní prokurátorom označiť zahraničné a medzinárodné organizácie ako v Rusku "nežiaduce" a následne ich prevádzku zavrieť.

Krok je podľa agentúry AP súčasťou kampane, ktorou sa Rusko dlhodobo snaží potláčať občiansku spoločnosť ako aj príslušníkov disentu v krajine. Podobné opatrenia pritom v krajine zintenzívneli od roku 2012 po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin začal svoje tretie funkčné obdobie v úrade.

Odporúčame:

Francúzsko nedodalo lode, Rusko žiada miliardové odškodné

Rostovom nad Donom popri veteránoch pochodovali stovky detí

Video: Moskva sa zaskvela prehliadkou, Putin skritizoval USA


Proti hlasovali iba traja poslanci

Zákony, ktoré Rusko počas tohto obdobia prijalo, tlak na nevládne organizácie ešte zvýšili. Predmetom razií a viacerých inšpekcií pritom spomedzi nich stali najmä tie, ktoré sú financované zo zahraničia.

Piatkový návrh zákona v druhom čítaní odsúhlasila dolná komora ruského parlamentu (hlasovalo zaň 442 poslancov, proti boli traja). Platným sa však stane až po tom, ako ho v treťom čítaní schváli aj horná komora parlamentu a následne podpíše prezident.

Ak sa tak stane, prokurátori na jeho základe budú môcť akúkoľvek organizáciu označiť za "nežiaducu" v krajine, ak sa preukáže, že predstavuje "hrozbu pre ústavný poriadok" alebo pre národnú bezpečnosť Ruska.

Definícia je veľmi voľná

Britská spravodajská stanica BBC pritom upozornila na to, že samotná definícia slova "nežiaduca" je v návrhu zákona formulovaná len veľmi voľne.

Ľudskoprávni aktivisti sa obávajú, že opatrenie sa dotkne práve takých medzinárodných organizácií, akými sú napríklad Transparency International, Amnesty International či Greenpeace.

Ak ich krajina vyhlási za "nežiaduce", budú musieť v Rusku zatvoriť svoje prevádzky, a tiež zastaviť šírenie informácií prostredníctvom internetu. V prípade neuposlúchnutia im budú hroziť finančné pokuty ako aj tresty odňatia slobody.

Krajina registruje "zahraničných agentov"

Rusko v roku 2012 schválilo zákon, na základe ktorého majú mimovládne organizácie vyvíjajúce politickú činnosť v Rusku a financované zo zahraničia povinnosť zaregistrovať sa ako "zahraniční agenti" a každého pol roka poskytovať podrobné informácie o svojej činnosti, pričom na svoj osobitný štatút by mali upozorňovať pri akomkoľvek verejnom vyhlásení.

Za vyhýbanie sa týmto povinnostiam im hrozí pokuta alebo väzenie. Hoci označenie "zahraničný agent" nemusí priamo poukazovať na protištátnu činnosť, jeho konotácie sú jednoznačne negatívne. Toto nariadenie sa týka napríklad aj mediálnych spoločností financovaných zo zahraničia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

DNES - 6:26Zahraničné

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

DNES - 6:08Zahraničné

Neúčasť avizovalo aj Nemecko a Česká republika.

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

VČERA - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.