• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Väčšina potravín v obchodoch je zo zahraničia, slovenské ubúdajú

  • 16:31 14.05.2015
  • BRATISLAVA
Väčšina potravín v obchodoch je zo zahraničia, slovenské ubúdajú

Medziročne sa tento podiel znížil o 3 percentuálne body (p.b.). Za päť rokov klesol podiel domácich potravín na pultoch z podielu 50 % na tohtoročných 40 %, teda o jednu pätinu.

Podiel slovenských potravinárskych výrobkov na regáloch predajní v roku 2015 v SR opäť poklesol, a to na 40 %. Medziročne sa tento podiel znížil o 3 percentuálne body (p.b.). Za päť rokov klesol podiel domácich potravín na pultoch z podielu 50 % na tohtoročných 40 %, teda o jednu pätinu. Vyplýva to z 5. ročníka prieskumu agentúry GfK Slovakia realizovaného pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS) na vzorke 360 predajní v období od 18. marca do 2. apríla 2015.

"Za posledných päť rokov podiel slovenských potravín na pultoch klesol o celú jednu pätinu. Pokiaľ sme minulý rok konštatovali určitú stabilizáciu, tak v tomto roku znovu prišlo k pádu. Podiel slovenských potravín na pultoch tvorí iba 40 %. Jediným obchodným reťazcom, ktorý to, zdá sa, so slovenskými výrobkami myslí vážne, je COOP jednota, ktorý sa celé toto obdobie drží nad 60 %. Sú obchodné reťazce, ktoré si z nás snáď robia žart, obchodný reťazec Lidl so svojimi 14 % je pre nás absolútne neprijateľný," spresnil prezident PKS Daniel Poturnay.

Najväčší pokles domácich surovín sa podľa prieskumu medziročne zaznamenal pri olejoch o 33 p. b. zo 46 % na 13 %, mäsových výrobkoch o 10 p. b. z 55 % na 45 %, nealkoholických nápojoch o 9 p. b. z 31 % na 22 %, cestovinách o 7 p. b. zo 47 % na 40 %, pri trvanlivom pečive o 7 p. b. z 35 % na 28 % a pri nečokoládových cukrovinkách o 4 p. b. zo 17 % na 13 %.
00:53 | 01:09
Najslabšie zastúpenie domácich potravín sa zistilo prieskumom tradične v predajniach spoločnosti Lidl, v ktorých kleslo zastúpenie domácich produktov o 2 p. b., na 14 %. Bezkonkurenčne najviac, až 62 %, slovenských potravín ponúka svojim zákazníkom COOP Jednota a obchodný reťazec CBA 51 %.

Pri hodnotení jednotlivých krajov klesol podiel slovenských potravín v porovnaní s rokom 2014 v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Žilinskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Nezmenil sa v Prešovskom kraji a o jeden percentuálny stúpol v Trenčianskom kraji. Najmenej domácich potravín ponúkajú zákazníkom hypermarkety.

Ministerstvo pôdohospodárstva podľa slov jeho hovorcu Petra Hajnalu sleduje percentuálny podiel obratu z predaja potravín vyrobených v SR na celkovom obrate z predaja všetkých potravín v zmysle zákona o potravinách. "Tento podiel dosiahol v 2. polroku 2014 úroveň 63,2 %," spresnil Hajnala. Pre zabezpečenie správnosti a porovnateľnosti sledovania je podľa neho vypracovaný jednotný metodický pokyn.

"V súčasnosti je metodika sledovania podielu potravín vyrobených na Slovensku podľa zákona najpresnejšia, pretože odzrkadľuje podiel reálne predaných potravín vyrobených na Slovensku. Je skutočne na spotrebiteľovi, výsledok ktorého prieskumu ho bude motivovať. Ministerstvo pôdohospodárstva sa však už nechce zapájať do súťaže, kto prinesie horší výsledok podielu domácich potravín na domácom trhu, bez ohľadu na použitú metodiku," dodal hovorca agrorezortu.

PKS je združenie právnických osôb založené potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

VČERA - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

VČERA - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

VČERA - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

18:27 05.05.2024Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.