• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
20°Bratislava

Tomuto štátu sa nedá veriť, povedal Beblavý k téme dôchodkov

  • 19:42 12.05.2015
  • BRATISLAVA
Tomuto štátu sa nedá veriť, povedal Beblavý k téme dôchodkov

Vláde podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého pri vystupovaní sporiteľov z druhého piliera vôbec nepomôže to, že sporitelia v druhom pilieri majú mať nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu.

"Aj dnes jasne vidíme, že skutočný dôvod pre vstup do druhého piliera je absolútna nedôvera k tomuto štátu," povedal v parlamentnej rozprave k zavedeniu minimálneho dôchodku. Z tohto dôvodu ľudia podľa Beblavého preferujú neistý a menší druhý pilier pred štátom. "Tomuto štátu sa nedá veriť," uviedol.

Kaník súhlasí s pôvodným návrhom

Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník považuje za správny pôvodný návrh, podľa ktorého sa pri výške minimálneho dôchodku nemala zohľadňovať účasť v druhom pilieri.

"Potom premiér Fico prišiel na to, že potrebujú z druhého piliera vyhnať čo najviac ľudí," povedal. To, že sa vláda snaží z druhého piliera vyhnať čo najviac sporiteľov, považuje Kaník za morálny hazard, keďže vystúpením ľudí z druhého piliera sa zvyšujú budúce výdavky štátneho rozpočtu.

Suma minimálnej penzie sa má navyšovať

Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura.

Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura.

Odporúčame:

Richter mal oklamať živnostníkov, vyššie penzie nedostanú

SaS organizuje turné, pomôže s dôchodkovými piliermi


Zmenu schválili na návrh Podmanického

Parlamentný sociálny výbor ešte v marci tohto roka schválil pozmeňujúci návrh poslanca za Smer-SD Jána Podmanického, podľa ktorého budú mať nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli.

Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pritom pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nemajú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.

Richter odmieta protiústavnosť návrhu

To, že budú mať sporitelia v druhom pilieri nárok na nižší minimálny štátny dôchodok, nie je podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera protiústavné. Ako uviedol, o tomto kroku sa radil s právnikmi.

"Nerovnaké postavenie je prípustné, ak je odôvodnené a primerané," uviedol minister v parlamentnej rozprave k zavedeniu minimálneho dôchodku. Z tohto dôvodu tvrdí, že nižšie minimálne penzie pre sporiteľov nie sú v rozpore s Ústavou SR. "Odmietam, že by to bolo diskriminačné a protiústavné," zdôraznil šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Brocka označil návrh za diskriminačný

Pozmeňujúci návrh, podľa ktorého majú mať sporitelia v druhom pilieri nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu, počas rozpravy ostro kritizovali viacerí opoziční poslanci. Podľa poslanca za KDH Júliusa Brocku ide o protiústavný, diskriminačný návrh.

"Týmto návrhom trestáte ľudí, ktorí dávno pochopili, že sa nemajú spoliehať na štát," povedal. Ako ďalej uviedol, poslanci za KDH za takúto pozmenenú podobu návrhu novely zákona o sociálnom poistení nebudú hlasovať. "Tento návrh musí skončiť na ústavnom súde," upozornil poslanec za KDH. Brocka preto podal návrh, aby parlament nepokračoval v rokovaní o novele zákona o sociálnom poistení.

Poslanci tak skončili rozpravu k návrhu na zavedenie minimálneho dôchodku. Krátko po 19:00 predsedajúci schôdze Miroslav Číž ukončil štvrtý rokovací deň 51. schôdze parlamentu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

DNES - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

DNES - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

DNES - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

VČERA - 18:27Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.