• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Video: V Nepále sa opäť triasla zem, sutiny pochovávali ľudí

  • 21:29 12.05.2015
  • KÁTHMANDU
Video: V Nepále sa opäť triasla zem, sutiny pochovávali ľudí

Najnovšie silné zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo Nepál a severnú Indiu, si vyžiadalo desiatky mŕtvych a viac než 1100 zranených. Nepálske úrady hlásia 37 obetí na životoch, susedná India zatiaľ potvrdila 16 mŕtvych. Čínske médiá uviedli, že v Tibete zahynul jeden človek.


Počet obetí ešte vzrastie

Počet obetí ešte s najväčšou pravdepodobnosťou vzrastie, keďže podľa dostupných informácií trosky pochovali desiatky ľudí v izolovaných himalájskych mestách a dedinách, kam sa ešte záchranári nedostali. Ľudí mohli pochovať aj mnohé budovy, ktoré sa v dôsledku svojho oslabenia ničivými otrasmi spred necelých dvoch týždňov zrútili. Padajúce skaly hlásili aj zo susednej čínskej autonómnej oblasti Tibet.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na americké vojenské zdroje priniesla tiež informáciu o zmiznutí amerického vojenského vrtuľníka, ktorý rozvážal humanitárnu pomoc v okolí obce Charikot, ktorá patrí medzi najviac zasiahnuté oblasti. Na palube vrtuľníka UH-1 boli šiesti vojaci americkej námornej pechoty a dvaja nepálski vojaci. Stroj vyhlásili v utorok za nezvestný a spustili po ňom pátranie.

Otrasy s epicentrom blízko severovýchodnej časti hranice s Čínou podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS) dosiahli magnitúdu 7,3 a vychádzali z pomerne malej hĺbky 15 kilometrov.

Video: Nepál postihlo ďalšie silné zemetrasenie

V Káthmandu vypukla panika

Krátko po zemetrasení zaznamenanom o 12:50 miestneho času (9:05 SELČ) približne rovnakú oblasť zasiahlo niekoľko ďalších, z ktorých najsilnejšiemu USGS pripisuje magnitúdu 6,3. Otrasy bolo cítiť v celej severnej Indii vrátane hlavného mesta Naí Dillí, kde sa rozkývali budovy a ľudia vybiehali na otvorené priestranstvá, ale aj v bangladéšskej Dháke.

V Káthmandu vzdialenom od epicentra približne 80 kilometrov podľa zdrojov agentúry Reuters vypukla panika, pričom ulice zaplnili ľudia ponáhľajúci sa za svojimi rodinami. Mnohí z nich sa snažili dovolať príbuzným z mobilných telefónov. Niektoré zahraničné humanitárne tímy, ktoré v Nepále pomáhali po zemetrasení z 25. apríla, zvažujú návrat do vlasti.

V súvislosti s aprílovým ničivým zemetrasením v Nepále evidujú vyše 8150 mŕtvych a 17 860 zranených. Ide tak o najhoršiu pohromu svojho druhu, aká himalájsku krajinu postihla za posledných viac ako 80 rokov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.