• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Kaliňák ocenil profesionálnych i laických záchranárov

  • 13:34 03.05.2015
  • BRATISLAVA
Kaliňák ocenil profesionálnych i laických záchranárov

Najlepších profesionálnych záchranárov aj laických záchrancov ocenilo ministerstvo vnútra v spolupráci s časopisom Rescue report v rámci ocenenia Zlatý záchranársky kríž za rok 2014.

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva Petar Lazarov, poslaním ocenenia je hľadať a odmeniť výnimočné a profesionálne zvládnuté zásahy hasičov, zdravotníkov, vojakov, policajtov a iných záchranárskych zložiek, rovnako ako obetavé činy prvej pomoci laikov, detí aj dospelých. O ocenených rozhodovala podľa Lazarova odborná porota zložená z predstaviteľov všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému.

Ocenený laik vytiahol ľudí z kanála

V kategórii "Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov" zvíťazil Vladimír Vorčák, ktorý počas svojho osobného voľna pri prechádzke v obci Oravská Lesná poskytol prvú pomoc vodičovi, ktorý za volantom dostal mozgovú príhodu. Priamym dýchaním z úst do úst, masážou srdca a udržiavaním základných životných funkcií do príchodu záchranárov zachránil Vorčák vodičovi život.

Čestné uznanie udelili aj Pavlovi Gaborčákovi, ktorý v nebezpečenstve ohrozenia vlastného života pomáhal pri dopravnej nehode dvoch vozidiel, pri ktorej zahynuli dve a ťažko sa zranili štyri osoby. Ocenenie v kategórii "Záchranársky čin laickej verejnosti" získal Lóránt Czirák.

Zamestnanec Slovenského vodohospodárskeho podniku vo februári minulého roku vytiahol dvoch ľudí z auta, ktoré po náraze spadlo do kanála v obci Kráľov Brod v okrese Galanta. Zraneným následne poskytol prvú pomoc.

Muža zavalila konštrukcia vážiaca 4-tisíc ton

Ocenenie v kategórii "Záchranársky čin profesionálneho kolektívu" získali príslušníci z hasičskej stanice v Štúrove, ktorí zasahovali v areáli priemyselného parku pri zavalení jednej osoby železnou konštrukciou. Keďže celková hmotnosť zrútenej oceľovej konštrukcie bola takmer 4-tisíc ton a zavalenú osobu nebolo možné zachrániť bežnými postupmi, hasiči museli konštrukciu postupne rozpaľovať kyslíkovým horákom.

Počas prác hasiči neustále komunikovali zo zavalenou osobou, zároveň kontrolovali jej zdravotný stav a životné funkcie. Osobu sa im nakoniec po takmer piatich hodinách podarilo vyslobodiť.

Ocenili aj hasičov, ktorí pomáhali pri havárii autobusu

Čestné uznanie udelilo ministerstvo Krajskému riaditeľstvu Hasičského a záchranného zboru v Trnave, kolektívu policajtov a zamestnancov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave a Modrým anjelom za zásah pri dopravnej nehode autobusu na diaľnici D1.

V autobuse sa viezli študenti Trnavského gymnázia vracajúci sa z výletu. Na mieste nehody, kde sa autobus prevrátil do priekopy, zasahovalo niekoľko desiatok príslušníkov všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému, ktorí poskytovali zraneným prvú pomoc. Pri nehode sa zranilo 28 osôb, 4 osoby nehodu neprežili.

Cenu za "Výnimočný prínos pre záchranárstvo" získal doktor Pavol Maslík za dlhoročnú odbornú činnosť v rezorte vojenského zdravotníctva, urgentnej medicíny a predovšetkým za významný podiel na vybudovaní Výcvikového strediska Lešť.

Cenu "Rescue report" za kreatívny prístup k osvete a vzdelávaniu bol udelený projektu "Krajina záchrancov". Projekt je zameraný na zvýšenie počtu obyvateľov Slovenska, ktorí majú osvojené základy prvej pomoci.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.