• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
16°Bratislava

Polícia pri Váhostave konala neskoro, myslí si Lipšic

  • 12:33 30.04.2015
  • BRATISLAVA
Polícia pri Váhostave konala neskoro, myslí si Lipšic

Polícia podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR Daniela Lipšica v kauze Váhostav konala neskoro, keď prehliadku sídiel spoločnosti vykonala až dva týždne po podaní trestného oznámenia. Ako vyhlásil vo štvrtok na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, za spomínané obdobie mohlo dôjsť k zničeniu potrebných dôkazov.


Lipšic rovnako vyčítal prítomnému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, že v kauze zatiaľ nebol nikto obvinený. "Boli prípady, keď polícia konala promptnejšie," povedal. Lipšic má podľa vlastných slov pocit, že zo strany polície je snaha celý prípad zamiesť pod koberec.

Ľudia z Váhostavu polícii nedôverujú

"Keď ľudia zrejme z vnútra Váhostavu poskytujú vážne trestnoprávne informácie tretiemu sektoru a nie polícii, znamená to, že polícii nedôverujú," povedal nezaradený poslanec v súvislosti so stredajšími odhaleniami Aliancie Fair-play, že Váhostav ako aj niektoré z veriteľských spoločností sú personálne prepojené. Podľa Lipšica týmto celý prípad Váhostavu naberá charakteristiku podvodu, ako aj pôsobenia organizovanej skupiny.

Nečinnosť polícii vyčítali aj iní opoziční poslanci. "Polícia koná vždy až na nátlak médií alebo verejnosti," povedal poslanec Ľubomír Galko (SaS). Podľa poslanca Alojza Hlinu (poslanecký Klub KDH) je v tomto prípade úlohou orgánov činných v trestnom konaní vystrašiť ľudí, ktorí sa každé ráno zobúdzajú s myšlienkou, čo sa v tomto štáte dá ešte ukradnúť.

"Kradnú, lebo si uvedomili, že to môžu robiť," povedal Hlina na margo prípadu Váhostav. "Váhostav je model, ako funguje tento štát," vyhlásil Hlina. Ministra vnútra zároveň vyzval, aby výbor do 10 dní informoval o ďalšom priebehu vyšetrovania. Výbor však jeho zámer zamietol.

Medializácia môže byť škodlivá, tvrdí Kaliňák

Minister vnútra Robert Kaliňák nazval vystúpenia opozičných poslancov na výbore politickou tlačovou konferenciou. "Úlohou polície je prinášať dôkazy na základe zákona také, aby uspeli pred súdom," povedal. Politizácia a medializácia vyšetrovania môže podľa Kaliňáka uškodiť vyšetrovaniu.

"Vyšetrovatelia pracujú samostatne, nebudem do toho zasahovať," povedal. Podľa policajného prezidenta Gašpara polícia informácie zverejnené tretím sektorom má, pre prebiehajúce vyšetrovanie ich však nezverejnila.

Vyšetrovatelia podľa neho postupujú tak, ako uznajú za vhodné. "Vieme, kto za Váhostav konal, vyšetrovanie ukáže, či to naplní skutkové podstaty trestných činov," povedal Gašpar. "Práca polície by nemala byť predmetom politiky," dodal.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pre výskyt medveďa sa bude vyhlasovať mimoriadna situácia

Pre výskyt medveďa sa bude vyhlasovať mimoriadna situácia

DNES - 17:54Domáce

Pre výskyt medveďa hnedého sa bude po novom vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku.

Pri nehode zomrela 81-ročná žena, ďalšie dve skončili v nemocnici

Pri nehode zomrela 81-ročná žena, ďalšie dve skončili v nemocnici

DNES - 17:34Domáce

Pri dopravnej nehode v okrese Dunajská Streda prišla o život 81-ročná žena. Ďalšie dve osoby previezli záchranári do nemocnice s vážnymi zraneniami.

Hlas-SD verí, že uznesenie je začiatkom novej politickej kultúry

Hlas-SD verí, že uznesenie je začiatkom novej politickej kultúry

DNES - 17:20Domáce

Koaličná strana Hlas-SD oceňuje prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlamentom.

Matovič praje politikom, aby zadosťučinili spoločne prijatému uzneseniu

Matovič praje politikom, aby zadosťučinili spoločne prijatému uzneseniu

DNES - 14:58Domáce

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič praje politikom, aby zadosťučinili uzneseniu Národnej rady (NR) SR k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ukázali, že chcú byť slušní.

Andrej Danko ocenil jednohlasné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra

Andrej Danko ocenil jednohlasné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra

DNES - 14:55Domáce

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko ocenil, že Národná rada (NR) SR prijala jednohlasne uznesenie o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).