• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
22°Bratislava

LIPŠIC: Reštrukturalizácia Váhostavu je podvod, schránky sú spriaznené

  • 10:50 30.04.2015
  • BRATISLAVA
LIPŠIC: Reštrukturalizácia Váhostavu je podvod, schránky sú spriaznené

Aliancia Fair-play uviedla, že má k dispozícii generálne splnomocnenie z konca roku 2010, v ktorom firma Lomark splnomocňuje Moravčíka v podstate na všetko.

Reštrukturalizácia Váhostavu je od začiatku podvod. Nie je problém v zákone, ale v tom, že predstavitelia Váhostavu obchádzajú a sústavne porušujú platný zákon o konkurze a reštrukturalizácii. Schránkové firmy vo Váhostave sú spriaznené osoby. Uviedol to dnes nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (NOVA) na spoločnom brífingu s Jánom Figeľom (KDH), Igorom Matovičom (OĽaNO) a Ľubomírom Galkom (SaS), v reakcii na stredajšie (29. 4.) informácie o spojení s takzvanými schránkovými firmami cez osobu generálneho riaditeľa Váhostavu Mariána Moravčíka.

Aliancia Fair-play na blogu na stránke Denníka N uviedla, že má k dispozícii generálne splnomocnenie z konca roku 2010, v ktorom firma Lomark splnomocňuje Moravčíka v podstate na všetko. Za slovami, že Moravčík "je oprávnený najmä, nie však výlučne", nasleduje ilustračný dvojstranový výpočet právomocí. Uvádza sa v ňom neobmedzené disponovanie s hnuteľným a nehnuteľným majetkom, obchodné vedenie, zastupovanie v rôznych konaniach, právomoc prijímať a prepúšťať zamestnancov, či podávať v mene spoločnosti návrhy za zmeny v obchodnom registri.

Informácie, ktoré zverejnila Aliancia Fair-play, podľa Lipšica znamenajú, že schránkové firmy, ktoré si uplatňujú vo Váhostave pomerne vysoké pohľadávky, sú spriaznené osoby. "Mali by byť v podriadenom postavení, to znamená, že by nemali mať vplyv ani na hlasovanie nezabezpečených veriteľov, ani by nemali byť uspokojované v rovnakej výške tak, ako malí a strední podnikatelia. Je to od začiatku celé podvod," zdôraznil.

"To, že sa do toho zapojil šéf Váhostavu pán Moravčík, že klamal verejnosť, že uviedol nepravdivé údaje v zozname aktív a pasív, znamená, že sa dopustil minimálne dvoch trestných činov, a to trestného činu poškodzovania veriteľa a trestného činu marenia konania o konkurze a vyrovnaní," zdôraznil Lipšic.

Šéf Váhostavu ešte v stredu (29.4.) obvinenia odmietol. Dôkazy Aliancie Fair-play o prepojení Mariána Moravčíka na schránkovú firmu Lomark sú podľa firmy lživou a štvavou kampaňou, uviedol v reakcii hovorca Váhostavu-SK Tomáš Halán. Lomark je súčasťou veriteľského výboru v prebiehajúcej reštrukturalizácii stavebnej spoločnosti.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pre výskyt medveďa sa bude vyhlasovať mimoriadna situácia

Pre výskyt medveďa sa bude vyhlasovať mimoriadna situácia

DNES - 17:54Domáce

Pre výskyt medveďa hnedého sa bude po novom vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku.

Pri nehode zomrela 81-ročná žena, ďalšie dve skončili v nemocnici

Pri nehode zomrela 81-ročná žena, ďalšie dve skončili v nemocnici

DNES - 17:34Domáce

Pri dopravnej nehode v okrese Dunajská Streda prišla o život 81-ročná žena. Ďalšie dve osoby previezli záchranári do nemocnice s vážnymi zraneniami.

Hlas-SD verí, že uznesenie je začiatkom novej politickej kultúry

Hlas-SD verí, že uznesenie je začiatkom novej politickej kultúry

DNES - 17:20Domáce

Koaličná strana Hlas-SD oceňuje prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlamentom.

Matovič praje politikom, aby zadosťučinili spoločne prijatému uzneseniu

Matovič praje politikom, aby zadosťučinili spoločne prijatému uzneseniu

DNES - 14:58Domáce

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič praje politikom, aby zadosťučinili uzneseniu Národnej rady (NR) SR k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ukázali, že chcú byť slušní.

Andrej Danko ocenil jednohlasné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra

Andrej Danko ocenil jednohlasné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra

DNES - 14:55Domáce

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko ocenil, že Národná rada (NR) SR prijala jednohlasne uznesenie o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).