• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Húsíovci postupujú, obsadili predmestia prístavu Aden

  • 17:59 29.04.2015
  • SANÁ
Húsíovci postupujú, obsadili predmestia prístavu Aden

Jemenskí šiitskí povstalci a ich spojenci zaznamenali postup v južnom prístave Aden, pričom obsadili niektoré jeho predmestia. Povstalci známi ako Húsíovci za podpory vojenských síl verných exprezidentovi Alímu Abdulláhovi Salíhovi postupujú po ceste pozdĺž pobrežia smerom k predmestiu Chormaksár.

Z oblasti podľa svedkov utekajú tisíce civilistov, keďže povstalci prehľadávajú dom po dome a hľadajú mužov, ktorí proti nim bojovali. Viacerých už údajne vytiahli z domov a namieste postrieľali.

Odporúčame:

Jemen zažíva humanitárnu katastrofu, boje ochromili krajinu

Pred konfliktom v Jemene už utieklo vyše tristotisíc ľudí


Jemen v posledných mesiacoch čelí povstaniu šiitských povstalcov , ktorých podporuje Irán. Už sa im podarilo prebojovať až do prístavu Aden na juhu krajiny, ktorý bol poslednou významnou základňou síl spriaznených s prezidentom Abdom Mansúrom Hádím.

Boje medzi vládnou jemenskou armádou a šiitskými povstalcami ako aj letecké útoky koalície vedenej Saudskou Arábiou proti Húsíovcom si vyžiadali najmenej 1080 mŕtvych a vyše 4000 zranených. Asi 300-tisíc ľudí ušlo pred násilím z ich domovov.

Humanitárna situácia v Jemene je podľa OSN katastrofálna. Množstvo nemocníc bolo zničených, ďalšie sú preplnené a mnohé bez elektrickej energie či funkčných generátorov. V krajine je nedostatok paliva na prevádzku sanitiek a čističiek vôd. Chaotická situácia v krajine značne posilňuje vplyv tamojšej al-Kájdy, ktorá konflikt využíva na rozširovanie svojho územia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.