• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Simon z Mostu-Híd upozorňuje na zámenu pozemkov v Borinke

  • 14:30 29.04.2015
  • BRATISLAVA
Simon z Mostu-Híd upozorňuje na zámenu pozemkov v Borinke

Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon poukazuje na ďalšiu spornú zámenu štátnych pozemkov.

Podľa neho po škandalóznych zámenách pozemkov pri Liptovskej Mare a Oravskej priehrade v správe Štátnych lesov SR došlo v roku 2013 aj k zámene pozemkov v Borinke, neďaleko Bratislavy. "Napriek sľubom ministra Jahnátka z roku 2012, že takéto výmeny sa diať nebudú, podnik Štátne lesy veselo v zámenách pokračuje so súhlasom jeho ministerstva," povedal Simon na stredajšej tlačovej konferencii.

Simon pripomína, že išlo o lukratívny pozemok

Ako v stredu vysvetlil Zsolt Simon, zámena sa týka lukratívnych pozemkov na Záhorí. Ide o pás lesa s rozlohou 5455 metrov štvorcových pri Šaštíne, ktorý vlastnil istý manželský pár. Práve tento pozemok v hodnote 0,40 eura za meter štvorcový bol zamenený za pozemky v rekreačnej oblasti Borinka, vzdialenej len niekoľko kilometrov od Bratislavy vo vlastníctve Štátnych lesov SR, vysvetlil Simon.

"Ceny pozemkov v tejto oblasti sa pohybujú v priemere na úrovni 100 eur za meter štvorcový, preto takýto postup štátu je neakceptovateľný," uviedol Simon. Ako ďalej vysvetlil, pozemok v Borinke s rozlohou 5453 metrov štvorcových bol ohodnotený na 379,51 eur. Simon zároveň pripomína, že išlo o lukratívny pozemok v zastavanej oblasti blízko lokality, kde bývajú prominenti. Manželia poskytli pozemok pri Šaštíne v hodnote 2227 eur, vysvetľuje Simon.

Ak občania nepochodia, sťažovať sa majú u premiéra

Štát podľa poslanca takýmto biznisom prerobil približne 500-tisíc eur. "Tí, ktorí dostali ten pozemok, tam môžu postaviť rodinný dom, zvyšok predať a následne z toho dostanú také peniaze, že si vedia postaviť rodinný dom vilového typu v lukratívnej časti v blízkosti Bratislavy," dodal poslanec za Most-Híd.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vysvetľuje, že lesné pozemky v Borinke tvoria prístupovú cestu k bývalému pionierskemu táboru, ktorý vlastní vyššie spomenutý manželský pár. Ako ďalej dodal riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Peter Hajnala, zámenou došlo k majetkovo-právnemu vysporiadaniu pozemkov pod cestou. "Za tieto lesné pozemky získal štát 7-násobne vyššiu hodnotu – lesné pozemky, ktoré priamo nadväzujú na lesné pozemky vo vlastníctve štátu," dodal v reakcii ministerstva Hajnala.

Simon upozornil na spornú zámenu, no hovorí, že už nebude vyzývať predstaviteľov strany Smer-SD k vyvodeniu politickej zodpovednosti, keďže ani napriek dôkazom sa podľa jeho slov doteraz nič neudialo. Poslanec sa však obracia na občanov, ktorých vyzýva, aby sa so žiadosťami o takéto lukratívne pozemky obrátili na ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka. Ak vraj nepochodia, sťažovať sa majú u premiéra Roberta Fica, dodal Simon.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

VČERA - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

VČERA - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

VČERA - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

VČERA - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

VČERA - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.