• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Samosprávy dostanú viac peňazí z daní, sľúbil Fico ZMOS-u

  • 8:11 29.04.2015
  • BRATISLAVA
Samosprávy dostanú viac peňazí z daní, sľúbil Fico ZMOS-u

Predseda vlády Robert Fico v utorok na 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sľúbil, že podiel dane z príjmu fyzických osôb sa pre mestá a obce zvýši na 70 percent.


Ako ďalej povedal vo svojom príhovore, pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2016 v ňom bude zakotvené také ustanovenie. "Tak, ako bolo sľúbené, tak aj urobíme," povedal.

Pôvodne bol tento podiel 65,4 percenta z dane, zvýšilo sa to na 67, následne na 68,5 percent, čo je aktuálne aj teraz. Podľa tohtoročnej februárovej daňovej prognózy by sa tak medziročne mali príjmy obcí z dane z príjmov fyzických osôb zvýšiť na 144 miliónov eur, poznamenal premiér.

Odporúčame:

SaS žiada Lajčáka, aby sa vyjadril k Ficovej ceste do Moskvy

Ficova bitka o Gabčíkovo bude mať stámiliónovú dohru


Riaditeľa budú môcť ustanoviť aj poslanci

Zvýšenie podielu dane z príjmov fyzických osôb je jedným z troch sľubov, ktoré dal Robert Fico na dnešnom sneme samosprávam. "V najbližších dňoch prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu, ktorý prednesie skupina poslancov k školskému zákonu, bude zakotvená nová úprava," vysvetlil.

Zriaďovatelia školy, a teda mestá, obce či vyššie územné celky budú mať právo "po prvé, ak pôjde o riaditeľa školy, môžu ho vetovať, po druhé, ak ani po vete nedostanú tí, ktorí majú riaditeľa ustanoviť, rozum, tak to bude zastupiteľstvo, ktoré o riaditeľovi rozhodne. Nie je možné, aby ste mali zodpovednosť, no nemali v rukách konkrétne kompetencie," dodal predseda vlády.

Obstarávanie nemôže brániť rozvoju

Vo svojom príhovore sa venoval i problémom s verejným obstarávaním. "Jedným z najväčších problémov pri uplatňovaní eurofondov je uplatňovanie zákona o verejnom obstarávaní," poznamenal. Ako pokračoval, je zástancom transparentnosti v obstarávaní, no musí byť funkčné a nemôže brániť rozvoju spoločnosti.

Tretím sľubom je tak zvýšenie limitov v povinnosti obstarávať pre mestá a obce a celú verejnú správu z tisíc eur na viac ako tritisíc eur, pričom môže podľa jeho slov dosiahnuť päťtisíc eur. Rokovať o tom poslanci budú na najbližšej schôdzi.

"Nemusíme schvaľovať nič špeciálne, do NR SR pôjde tzv. malá novela zákona o verejnom obstarávaní. Bude závisieť od vôle parlamentu, či pôjde na tri alebo päťtisíc eur, toto už nechám na slobodné rozhodnutie poslaneckého zboru," dodal Fico. Verí, že tento krok nielen verejné obstarávanie uľahčí, ale aj podporí miestnu ekonomiku.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

DNES - 16:56Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.