• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Ukrajina hostila najvyšších lídrov Únie, hovorili o mieri

  • 19:16 27.04.2015
  • BRUSEL
Ukrajina hostila najvyšších lídrov Únie, hovorili o mieri

Najvyšší predstavitelia Európskej únie a Ukrajiny sa v pondelok stretli v Kyjeve v rámci v poradí 17. summitu EÚ-Ukrajina. Naposledy sa lídri na summite EÚ-Ukrajina stretli vo februári 2013.


Porošenko hovoril o situácii aj v Bruseli

Do Kyjeva zavítal stály predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Nechýbala ani vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre Európsku susedskú politiku o rokovania o rozšírení Johannes Hahn. Ukrajinu zastupoval prezident Petro Porošenko.

Cieľom summitu bolo prediskutovanie dodržiavania februárovej dohody o prímerí medzi ukrajinskou armádou a povstalcami. Porošenko sa v uplynulých mesiacoch objavil aj na summitoch EÚ v Bruseli, kde lídrov informoval o situácii v bojovej oblasti.

Vyslanie mierotvorcov zatiaľ odmietajú

Ukrajinský prezident vyzval lídrov EÚ, aby podporili jeho iniciatívu na rozmiestnenie medzinárodných mierotvorných jednotiek na východe krajiny, kde aj napriek prímeriu prebiehajú boje medzi proruskými povstalcami a armádou a kde sa neustále zhoršuje humanitárna situáciu obyvateľstva.

Vyslanie mierotvorcov väčšina lídrov bloku zatiaľ odmieta. "Pomoc od EÚ pomôže posilniť vieru Ukrajincov v nezvratnosť ich budúcnosti v rámci únie ako aj potrebu vydržať niekedy bolestivý proces reforiem," povedal Porošenko.

Ukrajina splní podmienky do piatich rokov

Ukrajina podľa jej prezidenta splní podmienky na požiadanie o vstup do EÚ do piatich rokov. Porošenko na summite v Kyjeve vyhlásil, že aj Brusel sám bude zohrávať dôležitú rolu pri zabezpečení "hladkej cesty Ukrajiny do únie".

Smerovanie Ukrajiny k Európskej únii bolo jadrom protestov vedúcich k zosadeniu proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý odmietal uzavrieť s úniou asociačnú zmluvu. Kyjev túto dohodu s úniou nakoniec uzavrel minulý rok. EÚ podľa jej prezidenta Donalda Tuska plánuje uzavrieť s Ukrajinou aj dohodu o voľnom obchode, ktorá by mala začať platiť od budúceho roku.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

DNES - 7:38Zahraničné

Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF).

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

DNES - 6:26Zahraničné

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

DNES - 6:08Zahraničné

Neúčasť avizovalo aj Nemecko a Česká republika.

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.