• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Rakúšania si pripomenuli masakru Arménov, Erdogan obviňuje

  • 20:45 22.04.2015
  • VIEDEŇ/ANKARA
Rakúšania si pripomenuli masakru Arménov, Erdogan obviňuje

Poslanci rakúskeho parlamentu si v stredu symbolickou minútou ticha pripomenuli masakru Arménov vojskami niekdajšej Osmanskej ríše, pričom predsedníčka parlamentu Doris Buresová pomenovala udalosti sporným pojmom genocída, ktorý vyvoláva hnev Turecka.

Vyzvali Turecko na prevzatie zodpovednosti

Okrem minúty ticha lídri parlamentných strán vydali vyhlásenie, podľa ktorého "Rakúsko ako vtedajší spojenec Osmanov má povinnosť uznať a odsúdiť tieto hrozné udalosti ako genocídu". Zároveň tureckú vládu vyzvali na prevzatie zodpovednosti za masakru.

Ako sa uvádza v texte, "je tureckou povinnosťou čeliť temnej a bolestivej kapitole svojej minulosti a uznať zločiny spáchané voči Arménom pod Osmanskou ríšou za genocídu", cituje francúzska agentúra AFP.

Odporúčame:

Pápež pobúril Turecko, predvolali si veľvyslanca Vatikánu

V Rakúsku budú súdiť chlapca, chcel byť teroristom

Arménsko odstupuje od mierových dohôd s Tureckom


Erdogan obvinil Arménov z plánovania urážky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu obvinil Arménsko z plánu "uraziť Turecko" počas spomienkových podujatí pri príležitosti piatkového stého výročia začiatku masového zabíjania zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny.

Erdogan v stredu vyhlásil, že Turecko sa namiesto takýchto činov chystá viesť v rámci vlastných podujatí "mierové diskusie". Odmietol pritom obvinenia, že krajina naplánovala vlastné podujatia, ktoré sa budú konať 23-25. apríla najmä preto, aby tak súperila s tými, ktoré budú prebiehať v Jerevane.

Osmani vyvraždili vyše milióna Arménov

Arméni si v piatok pripomenú 100. výročie začiatku masového zabíjania zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny. Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa nich v rokoch 1915 až 1917 vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov.

Jerevan žiada Turecko a medzinárodné spoločenstvo, aby masakru uznali za genocídu. Turci však tvrdia, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov. Masakru Osmanov voči Arménom uznalo za genocídu takmer 25 krajín sveta. Vzťahy Ankary a Jerevanu sú najmä preto dlhodobo na bode mrazu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.