• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
22°Bratislava

Eurokomisia vytýka Gazpromu praktiky, týkajú sa aj Slovenska

  • 15:13 22.04.2015
  • BRATISLAVA
Eurokomisia vytýka Gazpromu praktiky, týkajú sa aj Slovenska

Ruský energetický gigant Gazprom mal zneužívať dominantné postavenie na trhu s dodávkami zemného plynu v strednej a východnej Európe. Európska komisia (EK) v stredu už zaslala ruskej spoločnosti svoje námietky.

"Prípad sa týka aj Slovenska, predovšetkým pokiaľ ide o prvú skupinu námietok spočívajúcich v delení trhov," informoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Eurokomisia poukazuje na obchodné praktiky Gazpromu

EK vo vyhlásení o námietkach tvrdí, že obchodné praktiky Gazpromu porušujú súťažné pravidlá. Komisia namieta, že Gazprom, ako dominantný dodávateľ, zameral svoju obchodnú politiku na umelé delenie trhov, účtoval neprimerané ceny a podmieňoval dodávky plynu prijatím záväzkov, ktoré nesúviseli s dodávkami plynu. Napríklad investíciami do plynovodov podporovaných Gazpromom.

Odporúčame:

Gazprom obvinia protimonopolné úrady Únie, účtoval privysoko


"Negatívnym dôsledkom tohto konania bolo nielen umelé delenie trhu, ale aj obmedzený prístup k dodávkam plynu za výhodnejšie ceny. To sa prirodzene mohlo prejaviť aj na cenách, ktoré bol nútený platiť konečný spotrebiteľ," dodal Králik.

Komisia namieta, že Gazprom v dodávateľských dohodách s veľkoobchodníkmi a niektorými priemyselnými dodávateľmi ukladal územné obmedzenia. "Tieto zmluvné klauzuly zahŕňajú zákaz vývozu, povinnosť použiť zakúpený plyn na konkrétnom území, či oprávnenie predávať plyn len určitým odberateľom v rámci danej krajiny," doplnil Králik.

Gazprom považuje námietky za nedôvodné

Územné reštrikcie bránili predovšetkým tokom plynu medzi ôsmimi dotknutými krajinami EÚ. Okrem Slovenska ide aj o Bulharsko, ČR, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu a Poľsko. "Veľkoodberatelia z dotknutých krajín nemohli predávať svoje prebytky do iných krajín," uviedol Králik.

Gazprom obvinenia zo strany EK odmieta, považuje námietky za neodôvodnené. "Striktne dodržiavame všetky normy medzinárodného práva a vnútroštátnych právnych predpisov v krajinách, kde spoločnosti Gazprom Group podnikajú. Obchodné praktiky Gazprom Group na trhu EÚ, vrátane zásad tvorby cien zemného plynu, sú plne v súlade s normami a s ohľadom na iných výrobcov a dovozcov zemného plynu," reagovalo vedenie spoločnosti Gazprom.

Firma Naftogaz kroky eurokomisie privítala

Gazprom verí, že v rámci prebiehajúceho protimonopolného vyšetrovania sa budú brať do úvahy ich práva a legitímne záujmy, zakorenené v právnych predpisoch EÚ a medzinárodného práva.

"Očakávame vyriešenie tejto situácie dohodou medzi vládou Ruskej federácie a Európskou komisiu a nájdením prijateľného riešenia protimonopolného vyšetrovania na medzivládnej úrovni," konštatovala ruská spoločnosť, ktorá na záver upozornila, že vyhlásenie o námietkach je iba jednou z etáp v rámci protimonopolného vyšetrovania a nerobí spoločnosť vinnú z porušenia akéhokoľvek ustanovenia práva EÚ.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz oznámenie komisie privítala a uviedla, že negatívne dôsledky dominantnej pozície Gazpromu na domácom trhu aj v EÚ pociťuje dlhodobo. Gazprom aj v súčasnosti protiprávne blokuje zavedenie štandardných procedúr, ktoré by umožnili virtuálnu prepravu plynu reverzným tokom medzi Slovenskom, Maďarskom, Poľskom a Rumunskom na jednej a Ukrajinou na druhej strane, upozornil Naftogaz.

Spoločnosť tým odkázala na prax, kedy plyn určený na vývoz zostane v tranzitnej krajine a reverzná dodávka sa uskutoční iba účtovne. Blokovaním virtuálnych reverzných tokov Gazprom poškodzuje aj dodávateľov plynu v EÚ, keďže im tým bráni v získaní podielu na veľkom ukrajinskom trhu, uviedol vo vyhlásení Naftogaz.

Gazpromu hrozí pokuta

Ak sa preukážu podozrenia zo zneužitia dominantného postavenia, Gazpromu hrozí uloženie finančnej pokuty do 10 percent celosvetového obratu. Gazprom má teraz 12 týždňov na to, aby sa obhájil a predniesol svoje argumenty. "Komisia bude plne rešpektovať právo Gazpromu na obhajobu," konštatoval Králik.

Praktikami Gazpromu v strednej a východnej Európe sa začala Európska komisia zaoberať už v septembri 2011. Komisia uskutočnila v sektore zemného plynu neohlásené inšpekcie. "Inšpekcia sa uskutočnila v spoločnostiach krajín strednej a východnej Európy, ktoré pôsobia v oblasti dodávok, prepravy a uskladnenia zemného plynu," uzavrel Králik.

Gazprom je dominantným dodávateľom zemného plynu vo všetkých krajinách strednej a východnej Európy, s trhovým podielom značne nad 50 percent. Vo väčšine krajín dokonca na úrovni 100 percent.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

DNES - 16:56Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.