• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

SDKÚ: Fico roky nič nerobil, teraz chráni Širokého majetok

  • 19:10 18.04.2015
  • BRATISLAVA
SDKÚ: Fico roky nič nerobil, teraz chráni Širokého majetok

Za "kolosálne zlyhanie vlády Roberta Fica" považuje Ústredná rada SDKÚ-DS kauzu Váhostav. "Socialistický kabinet sa po troch rokoch absolútnej nečinnosti snaží vo verejnosti vytvoriť obraz, že za súčasný stav je zodpovedná opozícia, a zároveň predložila pseudoriešenie, na ktoré použije peniaze všetkých občanov Slovenska, aby ochránila majetok Juraja Širokého," uvádza sa vo vyhlásení Ústrednej rady SDKÚ-DS, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová služba SDKÚ-DS.

Strana tvrdí, že "ako prvá navrhla komplexné riešenie situácie, ktoré by zabránilo ďalšiemu tunelovanie firmy a zaručilo by vyplatenie všetkých pohľadávok a v plnej výške živnostníkom a malým a stredným podnikateľom, ktorí sa nachádzajú na konci subdodávateľského reťazca".

Ústredná rada SDKÚ-DS v sobotu rokovala v Strečne. Hlavným bodom programu je volebný štáb a východiská pre parlamentné voľby 2016. (VIAC SA DOČÍTATE TU.)

Fico chráni majetok Širokého, tvrdí SDKÚ

Návrh vlády predložený na rokovanie Národnej rady SR považuje Ústredná rada SDKÚ-DS "za jedno z najhorších, aké z jej dielne vyšlo". Dodáva, že "na odkúpenie pohľadávok Štátnou záručnou a rozvojovou bankou sa totiž použijú finančné prostriedky, ktoré štátu odviedli banky a teda na poplatkoch všetci občania Slovenskej republiky".

Týmto krokom sa tak podľa SDKÚ-DS vláda "rozhodla ochrániť majetok Juraja Širokého a ďalších akcionárov Váhostavu, ktorí sú zodpovední za nevyplatené faktúry živnostníkom a drobným podnikateľom na konci subdodávateľského reťazca na účet občanov".

VŠETKO O KAUZE VÁHOSTAV

SDKÚ navrhuje riešenie kauzy Váhostav

Medzi iným žiada "zabezpečiť prostredníctvom účastníka reštrukturalizačného konania, ktorý v tomto konaní zastupuje štát, podanie návrhu na predbežné opatrenie, ktorým súd nariadi nevyplatiť v rámci reštrukturalizácie finančné prostriedky účastníkom, ktorých sa vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní týka, a to až do skončenia tohto vyšetrovania, aby sa zabránilo vytunelovaniu Váhostavu".

Štát by podľa SDKÚ mal "odkúpiť pohľadávky od malých veriteľov vo výške 100 % a použiť ich následne na úhradu faktúr voči Váhostavu".

SDKÚ žiada aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Novela by mala upraviť "práva a povinnosti povinných subjektov tak, aby sa povinnosť odvodu DPH týkala iba zaplatených daňových dokladov, rovnako tiež právo na nadmerný odpočet sa týkalo len daňových dokladov, ktoré oprávnený subjekt uhradil".

SDKÚ-DS medzi iným chce legislatívu, ktorá zaistí, že "dodávatelia získajú istotu, že investor nemôže špekulovať s nevyplatením ceny diela, živnostníci a malí podnikatelia na konci reťazca, ktorí svoju prácu kvalitne a včas odvedú, budú mať zaplatené zmluvne dohodnutú odmenu".

Zmeny v zákonoch by mali tiež priniesť stav, ktorý "zamedzí sa vkladaniu schránkových firiem a firiem za účelom úmyselného krachu do dodávateľského reťazca, zníži sa motivácia firiem vstupovať so súťaží s podhodnotenou cenovou ponukou, znemožní sa zneužívanie účelových reklamácií vyššími dodávateľmi voči nižším dodávateľom a vyčistí sa stavebné odvetvie od nepoctivých praktík", navrhuje SDKÚ-DS.

Súvisiace:

Dlhy musí živnostníkom splatiť Váhostav, apeluje Žitňanská

Odvolávanie Figeľa odložili, opozícia kričala, že chce robiť

Nebudeme visieť na šnúrkach gatí Figeľa, hovorí Fico

Malí veritelia Váhostavu by mohli mať viac práv, tvrdí Fico

Figeľ vyzýva Čižnára na ochranu práv veriteľov Váhostavu
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

15:36 03.05.2024Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

14:07 03.05.2024Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

13:48 03.05.2024Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.