• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Švédsko sa zapája do boja proti islamistom, vyšle vojakov

  • 13:34 09.04.2015
  • ŠTOKHOLM
Švédsko sa zapája do boja proti islamistom, vyšle vojakov

Švédska vláda vo štvrtok oznámila, že krajina vyšle svoje ozbrojené sily do Iraku, aby na žiadosť tamojších predstaviteľov podporili operácie proti povstalcom zo skupiny Islamský štát (IŠ). Podľa zverejnených informácií bude 35 švédskych vojakov tvoriť súčasť medzinárodných síl na severe Iraku, kde budú pomáhať pri výcviku irackých jednotiek nasadzovaných do boja proti militantno-extrémistickej skupine.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová a minister obrany Peter Hultqvist v článku pre denník Dagens Nyheter uviedli, že "spolupráca (v boji) proti terorizmu je kľúčom k úspechu" a Švédsko bude "naďalej podporovať tieto spoločné snahy". Ministri nevylúčili rozšírenie švédskeho kontingentu v Iraku na 120 vojakov, ak by sa situácia v krajine zhoršovala.

Odporúčame:

Islamisti v Iraku prepustili jezídov, hlavne deti a starých


Sunnitskí povstalci z IŠ sa počas minulého leta zmocnili aj rozsiahlych irackých území vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktoré spojil s obsadenými časťami Sýrie do samozvaného "kalifátu". Minulú stredu sa irackým provládnym silám podarilo oslobodiť mesto Tikrít, čo je považované za doteraz najväčší úspech Bagdadu v boji proti skupine.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.