Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť účinok chemoterapie
Výživové doplnky obsahujúce rybí olej môžu znížiť účinok chemoterapie. Vyplýva to z výskumu, v rámci ktorého vedci testovali šesť rôznych prípravkov s obsahom omega-3 mastných kyselín. Predošlé pokusy na myšiach ukázali, že dva druhy kyselín preukázateľne oslabovali účinky chemoterapie.
Čisto prírodné rastlinné oleje a tuky
Najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl
Vedci sa najprv snažili prísť na to, koľko ľudí s rakovinou prijíma omega-3 mastné kyseliny. Podľa ich zistení si ich v USA kupuje až pätina onkologických pacientov a pacientok, pričom najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl naplnených rybím olejom alebo tabliet.
Na samotnom výskume sa zúčastnilo aj 30 zdravých dobrovoľníkov. Tým podali 10 alebo 50 mililitrov spomínanej 16:4 (n-3) a zisťovali, za ako dlho sa jej hodnoty v krvi znížia na pôvodné. Najvyššie hodnoty látky namerali u ľudí, ktorým podali 10 mililitrov, po štyroch hodinách.
Rovnaké hodnoty ako pred podaním u nich namerali po ôsmich hodinách. Väčšie množstvo kyseliny spracovávalo telo dlhšie. U 20 dobrovoľníkov sa hladina 16:4 (n-3) zvýšila po tom, ako zjedli makrelu alebo sleďa. Konzumáciou lososa a tuniaka sa však hodnoty 16:4 (n-3) v krvi nezvýšili.
Onkologickí pacienti by sa mali vyhýbať rybiemu oleju
Na základe týchto zistení vedci odporúčajú, aby sa onkologickí pacienti vyhýbali konzumácii rybieho oleja, prípravkov s jeho obsahom, makrely a sleďa deň pred a po chemoterapii. Zároveň však varujú, aby sa celkom nevzdávali omega-3 mastných kyselín, pretože sú dôležitou súčasťou jedálnička a telo si ich nedokáže vyrobiť samo.
Prijímať ich môžu aj konzumáciou ľanových semienok či vlašských orechov. Emile Voest z Holandského inštitútu pre výskum rakoviny v súvislosti s výskumom upozornil pacientky a pacientov, ktorých liečia chemoterapiou, aby pred svojimi ošetrujúcimi lekármi nezatajovali, ak užívajú výživové doplnky.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.