• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Video: Nadácia Pontis rozdávala ocenenia, Kiska sa odviazal

  • 10:52 27.03.2015
  • BRATISLAVA
Video: Nadácia Pontis rozdávala ocenenia, Kiska sa odviazal

Nadácia Pontis rozdala ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2014 firmám, ktoré dokazujú, že biznis na Slovensku sa dá robiť aj inak. Víťazmi hlavných cien sa stali spoločnosť ALFA BIO a Accenture. Slávnostný galavečer v bratislavskej Refinery Gallery otvoril slovenský prezident Andrej Kiska. Informovala o tom PR manažérka Nadácie Pontis Petra Nagyová.

Nadácia dnes večer udelila ocenenie v siedmich kategóriách za najinšpiratívnejšie projekty v oblasti firemnej filantropie a zodpovedného podnikania za uplynulý rok. Na ocenenie tento rok prijala 61 nominácií.

Príbehy víťazov môžu inšpirovať aj ostatné firmy

"Ide o projekty a prístupy firiem, ktoré sú niečím výnimočné, pomáhajú okolitej komunite, zamestnancom, berú ohľad na životné prostredie alebo bojujú proti korupcii a riešia spoločensky náročné témy na Slovensku. V nadácii veríme, že príbehy víťazov môžu inšpirovať aj ostatné firmy," hovorí riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak. Podľa nej totiž mnohé z firiem idú pri svojom podnikaní nad rámec svojich povinností a snažia sa byť prínosom pre svoje okolie.

Zodpovednou strednou firmou sa stala spoločnosť ALFA BIO z Banskej Bystrice. Accenture si odnieslo cenu Via Bona Slovakia v kategórii Zodpovedná veľká firma. Rodinnú firmu ALFA BIO, ktorá je známa aj výrobou tofu, založil Ján Lunter ešte začiatkom 90. rokov po tom, čo sa v rodine objavila zákerná choroba. Z malej firmy s prevádzkou v rodinnom dome vyrástla spoločnosť, ktorá pôsobí aj v Maďarsku, Poľsku a Českej republike.

"O svojich viac ako sto zamestnancov sa príkladne starajú. Vo firme myslia aj ekologicky. Vybudovali si vlastnú studňu, použitú vodu recyklujú a viacnásobne využívajú. Autá vo firme jazdia výhradne na zemný plyn a firma má už vyše desať rokov vlastnú CNG stanicu," uviedla Nagyová

Video: Kiska zaspieval na galavečeri pieseň Úsmev


Spoločnosť má nulovú toleranciu voči korupcii

Firma Accenture je podľa Nadácie Pontis známa aktívnym prístupom v presadzovaní zodpovedného podnikania na Slovensku. Cez program Skills to Succeed (Skúsenosti k úspechu) rozvíjajú zručnosti ľudí, aby sa mohli uplatniť na trhu práce. S cieľom znížiť svoju ekologickú stopu častejšie využívajú počítačové technológie a hľadajú alternatívne formy cestovania.

"Spoločnosť má nulovú toleranciu voči korupcii. Dlhé roky voči nej bojuje aj neprijímaním štátnych zákaziek a je jednou z prvých, ktoré vstúpili do Fondu pre transparentné Slovensko na podporu watchdogových organizácií," konštatuje nadácia s tým, že v Accenture zamestnancov považujú za svoje najvzácnejšie aktívum a vytvárajú pre nich podmienky pre vyvážený pracovný a osobný život.

Nadácia odovzdala ocenenia aj v ďalších kategóriách ako Zelená firma, Skvelý zamestnávateľ, Férový hráč na trhu, Podporovateľ dobrovoľníctva a Dobrý partner komunity. Jubilejný 15. ročník ocenenia je podľa nadácie prelomový aj v tom, že sa doteraz prihlásilo najviac malých a stredných firiem, medzi nimi aj slovenské bez zahraničnej majetkovej účasti.

Švihaj Šuhaj využívaním bicyklov znižuje emisie CO2 na nulu

"Medzi víťazmi je viacero projektov firiem z ekonomicky slabších regiónov Slovenska, ako sú Banská Bystrica, Trebišov či Partizánske. Aj tie dokazujú, že vedia motivovať ľudí k osobnému rastu, záujmu o svoje okolie a zodpovednému prístupu k životnému prostrediu," dodáva Surotchak.

Medzi ocenenými sú aj Cyklokuriér Švihaj Šuhaj, ktorý si odniesol cenu v kategórii Zelená firma. Firma poskytuje ekologické kuriérske služby v Bratislave a v Košiciach. Pred dvoma rokmi prišla s myšlienkou zásobovania prevádzok na bratislavskej pešej zóne, ktorá sa robí väčšinou dodávkami.

"Autá znečisťujú ovzdušie, sú hlučné, poškodzujú dlažbu a ohrozujú chodcov. Švihaj Šuhaj využívaním výhradne bicyklov v mestách znižuje emisie CO2 na nulu a na pešej zóne zásobuje okolité kaviarne," oceňuje Nadácia Pontis. Spoločnosť Ten Senses, ktorá získala ocenenie v kategórii Férový hráč na trhu, zasa pomáha zlepšovať podmienky miestnym farmárom v Keni.

Čestné uznanie získali aj advokáti

V kenskom Nairobi vlastní a spravuje továreň na spracovanie makadamových a kešu orechov. Reaguje tak na nespravodlivé podmienky kenských farmárov, ktorých zneužívali pre neznalosť trhu a svoje produkty predávali za nízke ceny. Ten Senses v kenskej továrni zamestnáva 300 žien z neďalekého slumu, čím majú prvýkrát v živote šancu na slušnú a bezpečnú prácu.

Čestné uznanie Via Bona Slovakia v kategórii Podporovateľ dobrovoľníctva získali aj advokáti z bnt attorneys-at-law. Pomáhali v prípade porušenia zmluvy zo strany dodávateľa, ktorý nedokončil stavbu detského ihriska pre občianske združenie Ulita venujúce sa deťom z marginalizovaných skupín v Petržalke.

Nadácia udelila ocenenia počas galavečera pod názvom Stretnutie s tichom, ktorý predstavil netradičné spojenie svetla, hudby, tanca a ticha. Jeho súčasťou boli aj nepočujúci herci z Divadla Tiché iskry. Galavečer režírovala Viera Dubačová a dramaturgicky na ňom spolupracovali Jozef Lupták a Ján Šicko.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

DNES - 11:49Domáce

Polícia začala trestné stíhanie.