• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
19°Bratislava

Ukrajina prestane kupovať ruský plyn, dodávky prídu z Únie

  • 16:57 23.03.2015
  • KYJEV
Ukrajina prestane kupovať ruský plyn, dodávky prídu z Únie

Ukrajina plánuje s účinnosťou od 1. apríla zastaviť nákupy zemného plynu z Ruska. Uviedol to v pondelok ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčišin. Ešte počas víkendu minister vyhlásil, že závislosť krajiny na ruskom plyne vďaka zvýšeným dovozom z Európskej únie výrazne klesla.

To podľa neho znamená, že ruský plynárenský monopol bude prinútený znížiť cenu, ktorú účtuje za dodávky komodity Kyjevu. "V tomto okamihu nepotrebujeme kupovať ruský plyn. Jednoducho ho prestaneme nakupovať," povedal minister.

Odporúčame:

Na Ukrajine sa napriek prímeriu strieľalo ťažkými zbraňami


Rusko pre Ukrajinu zvažovalo zľavu na plyn

Ruský premiér Dmitrij Medvedev minulý týždeň naznačil, že Moskva by mohla Ukrajine poskytnúť zľavu z ceny plynu v sume 100 dolárov na tisíc kubických metrov. Zľava v predmetnej čiastke bola súčasťou dohody o dodávkach plynu počas zimného obdobia, ktorú uzavreli obe krajiny vlani. Moskva vtedy dočasne zrušila svoju požiadavku, že Ukrajina musí odoberať plyn na základe dohody, podľa ktorej má platiť za objednané množstvo plynu bez ohľadu na to, či ho odoberie.

Platnosť existujúceho kontraktu sa končí 31. marca. O podmienkach dodávok v ďalšom období začali obe strany rokovať v piatok. Stretnutie v Bruseli sprostredkované Európskou komisiou (EK) však neprinieslo konkrétny výsledok a rozhovory by mali pokračovať budúci mesiac.

Rusko očakáva, že Ukrajina splatí včas svoje eurobondy

Námestník ruského ministra financií Sergej Storčak povedal, že Rusko očakáva, že Ukrajina úplne a včas splatí svoje eurobondy v hodnote tri miliardy dolárov, ktoré vlastní Moskva. Rusko kúpilo ukrajinské eurobondy za tri miliardy dolárov v závere roka 2013 a splatnosť týchto cenných papierov je v decembri tohto roka.

Storčak zároveň uviedol, že Moskva neuplatní klauzulu, podľa ktorej má Rusko právo žiadať predčasné splatenie eurobondov, ak celkový ukrajinský dlh prekročí hranicu 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Storčak poznamenal, že Rusko nechce Kyjevu "sťažovať život".

Ukrajina ráta s odpustením dlhu

Ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková v piatok uviedla, že začala rokovania s hlavným veriteľmi krajiny. Nedá sa však odhadnúť, aké rokovania Ukrajina uskutoční so súkromnými veriteľmi, od ktorých očakáva odpustenie dlhov v celkovej sume 15,3 miliardy dolárov. K nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa bude patriť predĺženie splatnosti záväzkov krajiny, či zníženie kupónov a istiny.

Ukrajinský hrubý domáci produkt (HDP) sa v minulom roku zmenšil o 6,8 percenta po tom, ako v roku 2013 hospodárstvo krajiny stagnovalo. Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý pre Ukrajinu schválil program finančnej pomoci v sume 17,5 miliardy dolárov, prognózuje, že ekonomika krajiny sa v tomto roku zmenší o 5,5 percenta.

Hospodársky rast na Ukrajine sa podľa MMF obnoví na budúci rok. Fond však upozornil, že snaha o obnovenie finančnej stability čelí "mimoriadne vysokým" rizikám v prípade pokračovania bojov v krajine.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

DNES - 10:16Ekonomické

Skorá odroda zemiakov Riviera poputuje na pulty predajní už koncom tohto, najneskôr však začiatkom budúceho týždňa.

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

VČERA - 14:24Ekonomické

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku.

ZSSK upozorňuje na obmedzenie, v tomto čase si lístky kúpite ťažšie

ZSSK upozorňuje na obmedzenie, v tomto čase si lístky kúpite ťažšie

VČERA - 13:41Ekonomické

Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

Hudbu či videá možno sťahovať pre súkromné účely, ale iba z legálneho zdroja

Hudbu či videá možno sťahovať pre súkromné účely, ale iba z legálneho zdroja

11:07 19.05.2024Ekonomické

Stiahnuť video či hudbu alebo vytvoriť kópiu na súkromné účely je možné iba v prípade použitia legálneho zdroja.

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

16:56 18.05.2024Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.