• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
16°Bratislava

Slovensko navštevuje málo turistov, hotelom klesajú tržby

  • 8:52 22.03.2015
  • BRATISLAVA
Slovensko navštevuje málo turistov, hotelom klesajú tržby

Na rozdiel od Slovenska, ostatné európske krajiny zaznamenávajú nárast počtu turistov. Dôvodom má byť neschopnosť štátu vytvárať podmienky pre zvyšovanie konkurencieschopnosti.

Slovenské hotely zaznamenali vlani výrazný prepad v počte zahraničných ale aj domácich návštevníkov.

Tržby poklesli o 21 miliónov eur

Ako informoval prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák, úbytok návštevníkov sa prejavil predovšetkým v poklese tržieb za ubytovanie.

"Na základe porovnania údajov Štatistického úradu SR za obdobie rokov 2013 a 2014, ide o pokles tržieb o viac ako 21 miliónov eur," priblížil. Spomínané finančné prostriedky hotelierom podľa Harbuľáka chýbajú na zvýšenie miezd, vo forme investícií do svojich prevádzok a do zvyšovania kvality služieb.

Na druhej strane, v rovnakom období sa podľa ZCR SR zvýšili náklady na podnikanie aj v ubytovacích službách, ktoré spôsobilo prijatie viacerých zákonov a legislatívnych noriem, ako ochrana osobných údajov, pracovná zdravotná služba, minimálna mzda, elektronické registračné pokladne, či zákon o dani z príjmov.

Európa zaznamenala nárast turistov

Podľa hotelierov správa Európskej komisie pre cestovný ruch (European Travel Commission) konštatuje nárast predovšetkým v krajinách, ktoré investujú do potenciálu cestovného ruchu, konkrétne Island (+ 24 %), Lotyšsko (+ 15 %), Srbsko (+ 12 %), Rumunsko a Česko (+ 11 %). Kým Európa zaznamenala v uplynulom roku rast počtu návštevníkov, Slovensko potvrdilo klesajúci trend z prvej polovice roka.

"Vývoj počtu návštevníkov v druhom polroku minulého roka sa síce stabilizoval, avšak v žiadnom mesiaci neprekonal výsledky z roku 2013. Cestovný ruch v Európe rastie už piaty rok za sebou, ale slovenský cestovný ruch nedokáže na tento trend nadviazať," upozornil Harbuľák.

Hotelieri sa zhodujú v tom, že štát nedokáže prostredníctvom efektívnej propagácie držať krok s inými krajinami, nevytvára podmienky pre zvyšovanie konkurencieschopnosti Slovenska v turizme.

"Riešenia a opatrenia, ktoré je potrebné prijať, sú pritom jasné, a kompetentní ich majú od zástupcov branže dlhšiu dobu na stole," uzavrel Harbuľák.

Zväz cestovného ruchu SR založili zástupcovia siedmich rozhodujúcich celoslovenských združení cestovného ruchu v roku 2011. Pôsobí ako dobrovoľná, apolitická a profesijne zameraná organizácia zamestnávateľov v cestovnom ruchu. Medzi jeho priority patrí najmä zjednotenie turizmu, aktívny prístup k legislatívnym zmenám v oblasti cestovného ruchu, intenzívnejšia spolupráca so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch pri propagácii Slovenska a podpora domáceho cestovného ruchu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

VČERA - 14:24Ekonomické

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku.

ZSSK upozorňuje na obmedzenie, v tomto čase si lístky kúpite ťažšie

ZSSK upozorňuje na obmedzenie, v tomto čase si lístky kúpite ťažšie

VČERA - 13:41Ekonomické

Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

Hudbu či videá možno sťahovať pre súkromné účely, ale iba z legálneho zdroja

Hudbu či videá možno sťahovať pre súkromné účely, ale iba z legálneho zdroja

11:07 19.05.2024Ekonomické

Stiahnuť video či hudbu alebo vytvoriť kópiu na súkromné účely je možné iba v prípade použitia legálneho zdroja.

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

16:56 18.05.2024Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

10:09 18.05.2024Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.