• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
17°Bratislava

Tunisko sa spamätáva z masakry, k útoku sa hlásia islamisti

  • 22:03 19.03.2015
  • VARŠAVA
Tunisko sa spamätáva z masakry, k útoku sa hlásia islamisti

Do Tunisu poslala poľská vláda lekárov, psychológov a konzulárnych pracovníkov. Podľa cestovných kancelárií je momentálne v Tunisku asi 300 poľských turistov.

Militantno-extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) vo štvrtok vydala vyhlásenie, v ktorom sa hlási k útoku ozbrojencov na múzeum v tuniskom Bárdú (Le Bardo) z predošlého dňa. V texte zverejnenom na internetovom fóre radikáli udalosť označujú za "požehnaný vpád do jedného z brlohov neverectva a neresti v moslimskom Tunisku" a zároveň "prvú kvapku dažďa".

Vyhlásenie, ktoré zachytila monitorovacia skupina SITE so základňou v USA, tiež tvrdí, že dvojicu útočníkov v múzeu na predmestí Tunisu sa bezpečnostným zložkám podarilo zlikvidovať až po tom, ako sa im minula munícia.

Vycvičili ich v Líbyi

Oboch ozbrojených útočníkov vycvičili v džihádistických táboroch v Líbyi. Správu uviedla vo štvrtok tuniská vláda. Tuniské ministerstvo vnútra vyhlásilo, že oboch strelcov naverbovali k organizácii Islamský štát (IŠ) v mešitách v Tunisku a do Líbye odcestovali v septembri 2014.

Tuniská vláda sa vo štvrtok v rámci bezpečnostných opatrení, ktoré sú reakciou na stredajší útok, rozhodla do ulíc všetkých väčších miest nasadiť vojenské hliadky.

Poľsko poslalo lekárov a diplomatov

Poľsko poslalo do Tuniska lietadlo s lekármi a diplomatmi, aby pomohli a priviezli späť Poliakov zranených pri útoku pred múzeom v Tunise. Minister zahraničia Grzegorz Schetyna vo štvrtok povedal, že podľa aktuálnych informácií zomreli pri útoku dvaja Poliaci, dvaja sú nezvestní a deviatich hospitalizovali so zraneniami, ktoré nie sú život ohrozujúce.

Prezident Bronislaw Komorowski však poznamenal, že tuniské úrady stále identifikujú obete a počty sa ešte môžu zmeniť. Štátne zástavy na vládnych budovách sú na znak smútku stiahnuté na pol žrde. Do Tunisu vláda poslala lekárov, psychológov a konzulárnych pracovníkov. Podľa cestovných kancelárií je momentálne v Tunisku asi 300 poľských turistov.

Odporúčame:

Teroristi útočili v Tunisku na turistov, zabili aj Európanov


Zahynulo dvadsať turistov

Stredajší útok v Tunisku si vyžiadal 23 mŕtvych vrátane 20 zahraničných turistov a desiatky zranených. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová ho ešte v stredu pripísala "teroristickým organizáciám", zatiaľ čo kancelária tuniského prezidenta al-Bádžího Káida as-Sabsího vo štvrtok informovala o zadržaní deviatich osôb napojených na páchateľov. Momentálne sa pátra po možných komplicoch.

Ozbrojenci spustili paľbu na turistov vystupujúcich z autobusov pred tuniským národným múzeom, na čo vnútri zadržali ďalších ako rukojemníkov.

Bezpečnostné sily vtrhli do múzea Bardo neďaleko parlamentu v centre Tunisu o dve hodiny neskôr, zabili dvoch militantov ozbrojených kalašnikovmi a oslobodili všetkých rukojemníkov. Premiér Habíb as-Síd informoval, že jeden z usmrtených ozbrojencov bol už dávnejšie známy spravodajským službám, nepodarilo sa však preukázať, že by mal väzby s niektorou z extrémistických skupín.

Medzi zabitými sú Poliaci, Taliani, Španieli, Nemci, Kolumbijčania, Japonci, Austrálčan a Francúz. Vyše 40 ľudí utrpelo zranenia. Pri operácii zahynul aj jeden Tunisan a jeden policajt.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

DNES - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

DNES - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

DNES - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

DNES - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

DNES - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.