• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Europoslanci chcú medzinárodné vyšetrovanie vraždy Nemcova

  • 6:15 13.03.2015
  • ŠTRASBURG
Europoslanci chcú medzinárodné vyšetrovanie vraždy Nemcova

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok prijali uznesenie, v ktorom označili februárovú vraždu ruského opozičného politika Borisa Nemcova za "najvýznamnejší politický atentát v modernej histórii" krajiny a vyjadrili presvedčenie, že "si vyžaduje nezávislé medzinárodné vyšetrovanie".

Odporúčame:

Putin nesie vinu za vraždu Borisa Nemcova, tvrdí jeho dcéra


Podľa zverejnenej tlačovej správy zároveň varovali, že "kremeľská propaganda mení Rusko na štát vyznačujúci sa represiami, nenávistnou rétorikou a strachom". Europoslanci v záverečný deň plenárneho zasadnutia v Štrasburgu vzdali hold samotnému Nemcovovi ako človeku, ktorý "zasvätil svoj život vybudovaniu demokratickejšieho, prosperujúcejšieho a otvorenejšieho Ruska a naviazaniu pevnejšieho partnerstva medzi Ruskom a jeho susedmi".

VIAC O VRAŽDE BORISA NEMCOVA
Parlament uviedol, že niekdajší ruský vicepremiér zhromažďoval dôkazy o zapojení svojej krajiny do vojny na Ukrajine a zavraždený bol iba dva dni pred tým, ako mal viesť v Moskve protivojnovú demonštráciu. Nezabudol odsúdiť ani konanie ruských orgánov, ktoré lotyšskej europoslankyni Sandre Kalnieté a predsedovi hornej komory poľského parlamentu Bogdanovi Borusewiczovi neumožnili pricestovať na pohreb Nemcova.

Podľa uznesenia sa Rusko "vydalo smerom, ktorý je v rozpore s fungujúcou demokraciou" a Kremeľ by mal "zastaviť nátlak, represívne opatrenia a politické ako aj súdne zastrašovanie opozičných lídrov, predstaviteľov občianskej spoločnosti a nezávislých médií". Parlament vyzval Moskvu na prepustenie všetkých politických väzňov, medzi ktorých zaraďuje ukrajinskú vojačku a poslankyňu Naďu Savčenkovú a estónskeho policajta Estona Kohvera.

Europoslanci vo štvrtkovom uznesení vyčítajú ruským orgánom taktiež "neschopnosť spolupracovať" na medzinárodnom vyšetrovaní pádu lietadla Malaysia Airlines v nepokojnej časti Ukrajiny z júla 2014. Západní predstavitelia z tragédie obviňujú východoukrajinských separatistov používajúcich údajne výzbroj z Ruska.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

VČERA - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.