• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
19°Bratislava

Palestínske úrady zakročili proti Hamásu, zatkli 30 ľudí

  • 18:39 09.03.2015
  • GAZA
Palestínske úrady zakročili proti Hamásu, zatkli 30 ľudí

Palestínske bezpečnostné sily zadržali v pondelok desiatky prívržencov radikálneho hnutia Hamás na Západnom brehu počas jednej z najväčších operácií za posledné roky.

Hovorca Palestínskej samosprávy Adnán ad-Damírí informoval, že zadržaných bolo 30 ľudí, vyhlásil však, že zatýkanie nebolo politického charakteru. Hamás vo vyhlásení uviedol, že úrady zadržali až 80 ľudí. "Zatýkanie bolo v súlade s právom a nesúviselo s politickou príslušnosťou," vyhlásil ad-Damírí. Dôvodom zadržania boli podľa neho "kriminálne" činy.

Odporúčame:

Palestínčan útočil v Jeruzaleme, zrazil chodcov a bodal ich


Hamás, ktorý kontroluje Pásmo Gazy, oznámil, že medzi zadržanými sú lídri hnutia, univerzitní študenti, spisovatelia a novinári napojení na Hamás. Operácia na Západnom brehu sa uskutočnila potom, čo v Pásme Gazy zadržali desiatky členov hnutia Fatah prezidenta Mahmúda Abbása.

"Prezidenta Abbása považujeme za osobne zodpovedného za agresívnu kampaň proti Hamásu na Západnom brehu," povedal hovorca hnutia Fawzí Barhúm. Dodal, že Hamás a jeho odboj chce zničiť nielen Izrael ale aj Palestínska samospráva.

Hnutie Hamás vládne v Pásme Gazy od roku 2007, Palestínska samospráva a hnutie Fatah na čele s Abbásom zas kontrolujú Západný breh Jordánu. Hamás a Fatah uzavreli v septembri prelomovú dohodu, na základe ktorej bude Pásmo Gazy ovládať vláda národnej jednoty pod vedením Abbása. Hamás v januári oznámil rozhodnutie vystúpiť z vlády národnej jednoty. Odchod z vlády bol vyústením dlhodobejšieho sporu medzi Hamásom a Palestínskou samosprávou.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.