• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
17°Bratislava

Do Líbye idú diplomati, islamisti uniesli Čecha a Rakúšana

  • 21:08 09.03.2015
  • PRAHA
Do Líbye idú diplomati, islamisti uniesli Čecha a Rakúšana

Vojenské lietadlá líbyjskej medzinárodne uznávanej vlády napadli posledné funkčné letisko v Tripolise, hlavnom meste kontrolovanom konkurenčnou administratívou. Informovali o tom miestni predstavitelia.

As-Sáního malá armáda sa posilnila

Útok sa odohral v rovnaký deň, ako sa generál Chalífa Haftar oficiálne ujal funkcie najvyššieho veliteľa ozbrojených síl legálnej vlády. Obe administratívy štyri roky po páde diktátora Muammara Kaddáfího zápasia o kontrolu nad krajinou ako aj prírodnými zdrojmi, zatiaľ čo chaos využívajú islamskí militanti.

Hovorca vlády premiéra Abdalláha as-Sáního povedal, že na letisko zaútočili, pretože "cezeň do západnej Líbye prúdia zbrane a bojovníci."

As-Sáního malá armáda sa posilnila sformovaním aliancie s Haftarom, ktorý vedie vlastnú vojnu proti islamským ozbrojencom. Prísahu zložil v pondelok v meste Tobruk, vláda v Tripolise však bývalého spojenca Kaddáfího označuje za vojnového zločinca, ktorého menovanie skomplikuje mierové rokovania v Maroku.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Spoločná vláda musí vzniknúť do niekoľkých dní

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová v pondelok vyzvala vodcov znepriatelených politických frakcií v Líbyi, aby využili poslednú príležitosť na dosiahnutie dohody o takzvanej vláde národnej jednoty, čo sa podľa nej musí stať "v priebehu niekoľkých dní, a nie týždňov".

V rámci obšírneho prejavu na pôde Bezpečnostnej rady OSN konštatovala, že kríza v Líbyi sa prehlbuje a v regióne medzitým začala šíriť terorizmus militantná skupina Islamský štát (IŠ). Mogheriniová tiež vyjadrila podporu snahám OSN sprostredkovať dohodu medzi Líbyjčanmi, ponúkla "všemožnú pomoc" zo strany EÚ.

Odporúčame:

Islamský kat z videí sa ospravedlnil rodine, činy neľutuje

Boko Haram odprisahala vernosť vodcovi Islamského štátu

Islamisti zaútočili na ropné pole v Líbyi, nezvestný je Čech


Pátrajú po Čechovi a Rakúšanovi

Rakúske ministerstvo zahraničia v pondelok pre Reuters potvrdilo, že českého a rakúskeho občana v Líbyi uniesla líbyjská odnož extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ). Pri piatkovom útoku bojovníkov IŠ na ropné pole Ghaní zajali celkovo deväť ľudí vrátane Čecha, Rakúšana, občana Bangladéša, Filipín a viacerých afrických krajín.

"Vieme, že neboli zranení, keď ich odvážali," uviedlo rakúske ministerstvo vo vyhlásení. Česká diplomacia sa podľa Českej televízie snaží už tretí deň získať informácie o jej unesenom občanovi, pričom do Líbye už mieria českí diplomati. Praha v tejto veci spolupracuje s Rakúskom, ktoré má s únosmi určité skúsenosti.

O pátraní po zmiznutom Čechovi už rokoval krízový štáb ministerstva zahraničia a bude o ňom mimoriadne rokovať aj vláda. "Cieľom je získať maximum informácií, čo je pre nás teraz najzásadnejšie, aby sme vedeli, aké kroky môžeme podniknúť," povedala hovorkyňa ministerstva zahraničia Michaela Lagronová. Minister zahraničia Lubomír Zaorálek povedal, že diplomati majú za úlohu nadviazať priamy kontakt s osobami, ktoré pôsobia ako sprostredkovatelia v rokovaniach s islamistickými skupinami. České ministerstvo zároveň svojich občanov varovalo pred cestovaním do Líbye, ktorú nepokladá za bezpečnú.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.