• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
22°Bratislava

Dlhodobo nezamestnaných Slovákov pribudlo o tisíce

  • 12:56 09.03.2015
  • BRATISLAVA
Dlhodobo nezamestnaných Slovákov pribudlo o tisíce

Počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky počas januára tohto roka vzrástol v takmer všetkých krajoch na Slovensku.

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu januára tohto roka vyše 76,8 tisíc osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Oproti koncu januára minulého roka ide o nárast o 2,5 tisíca nezamestnaných. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu januára tohto roka medziročne klesol o 12,5 tisíca na 204-tisíc osôb.

Dlhodobo nezamestnaných pribudlo aj v Bratislave

Počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky počas januára tohto roka vzrástol v takmer všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší medziročný nárast zaznamenal Košický kraj, a to o 694 osôb na takmer 17,9 tisíca ľudí. Nasleduje Prešovský kraj, v ktorom sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky medziročne zvýšil o 563 osôb navyše 20,9 tisíca.

Tretí najhorší je v náraste počtu dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky Žilinský kraj. Kým v januári minulého roka v ňom bolo bez práce viac ako štyri roky takmer 5,2 tisíca nezamestnaných, v januári tohto roka už išlo o vyše 5,5 tisíca uchádzačov o prácu. V Bratislavskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných v tejto kategórii za rovnaké obdobie stúpol o 292 osôb na vyše 1,1 tisíca.

V Banskobystrickom kraji nezamestnaných ubudlo

Trenčiansky kraj vykázal ku koncu januára tohto roka vyše 3,8 tisíc nezamestnaných, ktorí si hľadajú zamestnanie viac ako štyri roky. Oproti koncu januára 2014 ide o nárast o 272 ľudí. V Nitrianskom kraji sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky v rovnakom období zvýšil o 241 osôb na 7,1 tisíca. V evidencii úradov práce viac ako štyri roky bolo v Trnavskom kraji ku koncu januára tohto roka vyše 2,3 tisíca ľudí, čo je medziročné zvýšenie o 74 osôb.

Jediným krajom, ktorý sa môže pochváliť symbolickým medziročným poklesom počtu nezamestnaných nad štyri roky, je Banskobystrický kraj. Ku koncu prvého mesiaca tohto roka bolo v tomto kraji bez práce viac ako štyri roky vyše 18,1 tisíc ľudí, čo je oproti koncu januára vlaňajška menej o jednu osobu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

DNES - 12:41Ekonomické

Dopyt po nehnuteľnostiach na rezidenčnom trhu na Slovensku rastie. Najvýraznejšie je to vidieť v Bratislave, kde sa za prvý štvrťrok 2024 predalo 534 nových bytov.

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

DNES - 11:35Ekonomické

Ministri členských krajín Európskej únie zodpovední za oblasť telekomunikácií v utorok počas svojho zasadnutia v Bruseli schválili zákon o umelej inteligencii.

Výrobcovia nealko nápojov naďalej odmietajú daň na vybrané sladené nápoje

Výrobcovia nealko nápojov naďalej odmietajú daň na vybrané sladené nápoje

DNES - 11:00Ekonomické

Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd naďalej odmietajú zavedenie dane na vybrané sladené nápoje.

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

DNES - 10:16Ekonomické

Skorá odroda zemiakov Riviera poputuje na pulty predajní už koncom tohto, najneskôr však začiatkom budúceho týždňa.

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

VČERA - 14:24Ekonomické

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku.