• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
12°Bratislava

OKS podala podnet pre Biľakov pamätník, preveriť chce aj KSS

  • 6:33 28.02.2015
  • BRATISLAVA
OKS podala podnet pre Biľakov pamätník, preveriť chce aj KSS

Podnet na prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu v súvislosti s inštaláciou pamätnej tabule Vasilovi Biľakovi zaslali na Generálnu prokuratúru SR poslanec parlamentu Peter Osuský, predseda OKS Ondrej Dostál spolu s podpredsedami Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Jurajom Petrovičom a Ivanom Kuhnom. Agentúru SITA o tom informoval Ondrej Dostál.

Podozrenie majú aj na extrémizmus

Politici zaslali podnet na prešetrenie podozrenia zo spáchania trestných činov podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, výroby extrémistických materiálov, rozširovania extrémistických materiálov a prechovávania extrémistických materiálov.

"K naplneniu skutkovej podstaty niektorého z vyššie uvedených trestných činov mohlo podľa nášho názoru prísť v súvislosti s inštaláciou pamätnej tabule Vasilovi Biľakovi v obci Krajná Bystrá v okrese Svidník a jej slávnostným odhalením dňa 21. februára 2015 a s vystúpením predsedu Komunistickej strany Slovenska Jozefa Hrdličku vo vysielaní televízie TA3 dňa 23. februára 2015," uvádza Dostál.

Odporúčame:

Vasil Biľak nepatrí na piedestál, rozhorčujú sa historici

Prokuratúra si posvieti na dôvody vzniku Biľakovho pamätníka

Bývalí politickí väzni protestujú proti pamätníku Biľaka

Biľakovi odhalili pamätník, v noci mu pribudol nápis 'sviňa'


Preverená by mala byť samotná KSS

Žiadajú prešetriť aj to, či niektorí z účastníkov slávnostného odhalenia pamätnej tabule nespáchali trestný čin aj ako členovia extrémistickej skupiny, keďže podľa zákona sa extrémistickou skupinou rozumie "spolčenie najmenej troch osôb na účely spáchania trestného činu extrémizmu".

Dostál tiež upozorňuje, že by bolo potrebné preveriť, či "KSS svojou činnosťou nenapĺňa skutkovú podstatu uvedených trestných činov, a teda či jej predstaviteľov a členov nemožno považovať za členov extrémistickej skupiny spolčených za účelom spáchania trestných činov extrémizmu."

Ministerstvo bustu Biľakovi takisto odmieta

Ministerstvo kultúry "nepovažuje za správne stavať busty takým ľuďom ako Vasil Biľak", pre agentúru SITA to uviedol hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár.

Pripomenul, že o postavení pamätníka v obci či meste rozhoduje výlučne obecné či mestské zastupiteľstvo, to znamená samospráva. Platí to aj pre pamätník Biľakovi, ktorý odhalili v Krajnom Bystrom.

"Ministerstvo kultúry na základe zákona musí odsúhlasiť len umiestnenie pamätníka v pamiatkovej zóne, respektíve na pamiatkovom objekte, a to z dôvodu ochrany a zachovania pamiatkového fondu," dodal Jozef Bednár.

Odhalenie pamätníka Vasilovi Biľakovi odsúdil Ústav pamäti národa, odmietavé stanovisko vyjadrili pracovníci Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, ku ktorému sa pripojili aj riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a riaditeľ Ústavu politických vied SAV Miroslav Pekník.

S odhalením pamätníka poprednému predstaviteľovi bývalého komunistického režimu Vasiľovi Biľakovi v Krajnej Bystrej nesúhlasí ani OZ Svetové združenie bývalých československých politických väzňov v Poprade.

Trestné stíhanie za pozývací list zastavili

Pamätník Vasilovi Biľakovi (1917 – 2014), ktorý bol jedným zo signatárov tzv. pozývacieho listu, na základe ktorého vstúpili vojská Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 do Československa, odhalili 21. februára v jeho rodnej obci Krajné Bystré.

Pamätník bývalému čelnému predstaviteľovi Komunistickej strany Československa nasledujúcu noc výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz postriekali na protest červenou farbou.

Biľak za tzv. pozývací list nebol nikdy odsúdený ani potrestaný. V januári 2011 prokuratúra zastavila trestné stíhanie, odôvodnila to tým, že nie je možné zohnať dôležitých svedkov z Českej republiky. Okrem Biľakovho mena sa na list podpísali aj Alois Indra, Drahomír Kolder, Antonín Kapek a Oldřich Švestka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

VČERA - 21:59Domáce

V piatok 17. mája v čase okolo 19:25 hod. došlo v Žiline na križovatke ulíc Priemyselná a Cestárska k tragickej dopravnej nehode.

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

VČERA - 20:38Domáce

Pápež František zaslal v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej, v ktorom vyjadruje blízkosť a solidaritu.

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

VČERA - 19:48Domáce

Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že jedinou cestou vpred je sebareflexia.

Robert Kaliňák: Na budúci týždeň bude mimoriadne zasadnutie vlády k eurofondom

Robert Kaliňák: Na budúci týždeň bude mimoriadne zasadnutie vlády k eurofondom

VČERA - 19:24Domáce

Na budúci týždeň sa uskutoční mimoriadne zasadnutie vlády k eurofondom.

Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

VČERA - 16:39Domáce

Holandský kráľ Viliam-Alexander sa v piatok popoludní telefonicky spojil s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.