• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Matky s deťmi do 10 rokov budú môcť flexibilne pracovať

  • 8:07 25.02.2015
  • BRATISLAVA
Matky s deťmi do 10 rokov budú môcť flexibilne pracovať

Matky, ktoré majú dieťa mladšie ako desať rokov, budú mať možnosť flexibilného pracovného času. Umožní im to národný projekt Rodina a práca, ktorého autorom je ministerstvo práce. Na zosúladenie rodinného a pracovného života žien, resp. ľudí s rodičovskými povinnosťami, pôjde 22 959 999,98 eura z Európskeho sociálneho fondu.

Zamestnávatelia môžu o podporu na novovytvorené pracovné miesta pre matky s deťmi do 10 rokov žiadať do 31. júla. Na stránke rezortu práce nájdu všetky potrebné dokumenty i žiadosť o poskytnutie financií. V rámci projektu však môžu zamestnávatelia dostať tiež príspevok na tých zamestnancov, ktorí sa vracajú späť do práce po rodičovskej dovolenke a majú záujem o flexibilný pracovný čas.

Ako ďalej informuje rezort práce na svojej internetovej stránke, projekt Rodina a práca prispeje k zlepšeniu podmienok pre zosúladenie rodinného a pracovného života. O prostriedky sa môžu uchádzať zamestnávatelia zo všetkých krajov, s výnimkou Bratislavského.

Ženy s malými deťmi sú ohrozenou skupinou

Realizátorom projektu je Implementačná agentúra pre Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia. "Ženy s malými deťmi sú na trhu práce ohrozenou skupinou," píše ministerstvo. Cieľom národného projektu je tak podporiť tvorbu prorodinného pracovného prostredia a podmienok pre zosúladenie rodinného a pracovného života. Takisto má pomôcť vytvoriť flexibilné formy práce pre ženy s malými deťmi.

Cieľových skupín projektu je viac. Jednak sú to najmä ženy s deťmi v predškolskom veku, ale aj uchádzači či záujemcovia o zamestnanie s rodičovskými povinnosťami. Projekt sa taktiež zameriava na zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby či malých a stredných podnikateľov.

Medzi špecifické ciele patrí podpora zamestnanosti žien s deťmi vo veku najmä do šesť rokov cez vytváranie flexibilných foriem práce, podpora služieb starostlivosti o deti ľudí s rodičovskými povinnosťami, informačná kampaň na tému zosúladenia rodinného a pracovného života a expertná podpora vytvárania podmienok pre zosúladenie rodiny a práce pre rodičov u zamestnávateľov.

Detské kútiky, či firemné jasle

"Ak nevytvoríme dostatočné podmienky pre ženy, aby boli ekonomicky nezávislé, aby plnohodnotne pracovali a aby boli súčasťou plnohodnotnej práce, nebude tendencia ďalšieho znižovania rozdielu medzi nimi a mužmi," povedal štátny tajomník rezortu Jozef Burian. Prvou fázou projektu je vytvorenie podmienok pre tzv. detské kútiky, firemné jasle či družiny.

Podľa jeho slov ide v podstate o vytvorenie podmienok, aby boli ženy-matky bez problémov zaradené do pracovného procesu a zároveň aby neboli v dôchodkovom veku vystavené ekonomickej nestabilite či chudobe.

Ďalšou fázou je vytvorenie či umožnenie flexibilného pracovného času pre mamu, ktorá má deti, aby dokázala zosúladiť pracovný a rodinný život. Ide o vytváranie čiastkových pracovných úväzkov, zdieľanie pracovného miesta či možnosti práce z domu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

DNES - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

DNES - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

DNES - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

DNES - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

DNES - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.