• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
17°Bratislava

Líbya žiada zrušenie zbrojného embarga pre Islamský štát

  • 8:56 19.02.2015
  • NEW YORK
Líbya žiada zrušenie zbrojného embarga pre Islamský štát

Líbyjský minister zahraničných vecí Muhammad ad-Dáirí v stredu požiadal Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov (BR OSN) o zrušenie zbrojného embarga voči krajine, aby bola schopná čeliť čoraz väčšiemu ohrozeniu zo strany militantno-extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ).

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Podľa jeho vyjadrenia na mimoriadnom zasadnutí rady so zameraním na krízu v Líbyi tamojšia medzinárodne uznávaná vláda nepožaduje intervenciu zvonka, o ktorej predtým hovoril egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí, na druhej strane však uvíta podporu líbyjskej armády zo strany Egypta. Káhira v pondelok prvýkrát priznala, že uskutočnila nálety na území susednej krajiny, čo nazvala "sebaobranou" pred IŠ po tom, ako extrémisti zverejnili videozáznam popravy 21 Egypťanov zadržaných v líbyjskom prístave Surt (Syrta).

Egyptský minister zahraničných vecí vyzval na zavedenie námornej blokády

Líbyjský minister na pôde BR OSN povedal, že medzinárodné spoločenstvo má "právnu a morálnu povinnosť poskytnúť naliehavú podporu" jeho krajine, pričom označil Stredomorie za ohrozený región. "Ak nedosiahneme, aby nám poskytli zbrane, bude to iba nahrávať extrémistom," dodal. Pred novinármi v New Yorku tiež vyjadril želanie, aby zahraničie pôsobeniu IŠ v Líbyi venovalo rovnakú pozornosť ako v prípade Iraku a Sýrie, kde proti skupine zasahuje medzinárodná vojenská koalícia na čele s USA.

Odporúčame:

Video: Islamský štát stínal hlavy egyptským kresťanom

Nigérijský prezident žiada USA o zásah proti Boko Haram

Islamský štát zadržiava mladíka, robil špionáž pre Mossad


Prítomný egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí vyzval na zavedenie námornej blokády s cieľom zastaviť prísun zbraní do častí Líbye, ktoré nie sú pod kontrolou "legitímnych orgánov". Nevylúčil pritom vyslanie vojska do susednej krajiny. Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí sa v utorok vyjadril, že najlepším spôsobom, ako zbaviť Líbyu náboženských extrémistov, je vytvorenie medzinárodnej koalície s podporou OSN.

Egypt podporuje vládu v Tobruku

Líbyjské mestá boli počas roka 2014 dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Tripolis v auguste ovládla koalícia Líbyjský úsvit tvorená protivníkmi medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády úradujúcej núdzovo z mesta Tobruk na východe krajiny.

Egypt podporuje vládu v Tobruku a podľa predstaviteľov USA sa spoločne so Spojenými arabskými emirátmi podieľal na niekoľkých záhadných náletoch, ktoré z Líbye hlásili počas uplynulého roka. Šéf paralelnej líbyjskej vlády Umar al-Hásí pondelňajší zásah Egypta odsúdil ako "zákernú agresiu a terorizmus narúšajúci líbyjskú zvrchovanosť a zároveň škandalózne porušujúci Chartu OSN a medzinárodné právo". Egypťanov obvinil z napadnutia Líbye "bez akéhokoľvek pevného dôkazu", že terčmi sú naozaj militanti zodpovední za popravu Egypťanov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

VČERA - 23:13Zahraničné

Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy.