• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
19°Bratislava

Únia Putinovi neverí, rozšíri sankcie napriek dohode o mieri

  • 10:57 13.02.2015
Únia Putinovi neverí, rozšíri sankcie napriek dohode o mieri

Európska únia neodloží prijatie sankcií voči ďalším ruským a ukrajinským jednotlivcom a aj napriek uzavretiu dohody o prímerí na východe Ukrajiny pridá v pondelok ďalšie mená na svoj sankčný zoznam. Novinárom to po skončení prvého dňa summitu únie vo štvrtok večer povedal predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Naša dôvera v prezidenta Vladimira Putina je obmedzená. Preto zachováme naše rozhodnutie o sankciách," vyhlásil. Ministri zahraničia únie schválili v pondelok na svojom zasadnutí rozšírenie protiruských sankcií o ďalších 19 osôb a 9 podnikov. Novými menami sa rozšíri zoznam osôb, ktorých kontá a vstupné víza budú zmrazené, zo 132 na 151. Počet podnikov, ktorých sa týkajú sankcie, sa zvýši z 28 na 37.

Odporúčame:

Zrodila sa dohoda, mier na Ukrajine bude platiť od nedele

Robert Fico odmietol v Bruseli kontroly na hraniciach v Únii

Grécko narazí ako kosa na kameň, hovorí Fico z Bruselu

Mier na Ukrajine vidí Fico skepticky, varoval pred vojnou


Lídri EÚ nevylúčili ani rozšírenie ekonomických sankcií voči Rusku v prípade, že nová dohoda z Minsku nebude dodržiavaná. "Je dôležité, aby sme udržiavali nátlak a boli ostražití v záujme mieru na Ukrajine," vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý bol jedným z aktérov minskej schôdzky.

Dodal, že ak sa bude prímerie dodržiavať, sankcie budú zrušené. Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila, že experti z Európskej komisie už študujú možnosti zavedenia ďalších sankcií, ak budú potrebné. "Nechávame otvorenú možnosť, že v prípade nedodržania dohody, musíme prijať ďalšie opatrenia," povedala.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.
Nové prímerie na východe Ukrajiny začne platiť od tejto nedele, 15. februára. Okrem prímeria dohoda hovorí tiež o stiahnutí všetkých zahraničných vojakov a prepustení všetkých zajatcov do 19 dní. Dokument tiež zakotvuje, že Ukrajina má do konca tohto roku uskutočniť ústavnú reformu s stanovuje demarkačnú líniu, ktorá bude oddeľovať ťažké zbrane povstaleckých a vládnych síl, pričom obe strany by sa mali stiahnuť za túto líniu.

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev dúfa, že mierová dohoda z Minska medzi Ruskom a Ukrajinou by mohla čoskoro znamenať zrušenie sankcií západných krajín voči Rusku. "Som hlboko presvedčený, že existujú možnosti na odstránenie týchto problémov. Myslím, že všetky zúčastnené strany, predovšetkým spoločnosti, sú unavené z tohto (sankčného) režimu," povedal minister v piatok.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zdroje tvrdia, že Izrael sa nepodieľal na smrti iránskeho prezidenta Raísího

Zdroje tvrdia, že Izrael sa nepodieľal na smrti iránskeho prezidenta Raísího

DNES - 10:11Zahraničné

Izrael sa nepodieľal na smrti iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý spolu s ďalšími členmi svojho sprievodu zahynul pri nedeľňajšej havárii vrtuľníka na severozápade Iránu.

Iránsky prezident Raísí zahynul pri páde vrtuľníka, potvrdil viceprezident

Iránsky prezident Raísí zahynul pri páde vrtuľníka, potvrdil viceprezident

DNES - 7:44Zahraničné

Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli pri páde vrtuľníka, ktorý sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne.

KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

DNES - 6:11Zahraničné

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala "silnú odstrašujúcu akciu" proti americkej "jadrovej hrozbe".

V Japonsku vydali výstrahy po útokoch medveďov

V Japonsku vydali výstrahy po útokoch medveďov

DNES - 6:09Zahraničné

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

V Iráne našli havarovaný vrtuľník s prezidentom

V Iráne našli havarovaný vrtuľník s prezidentom

DNES - 6:06Zahraničné

Iránski záchranári našli v pondelok havarovaný vrtuľník, v ktorom sa nachádzal prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.