• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
22°Bratislava

Vláda schválila vytvorenie registra všetkých adries na Slovensku

  • 11:32 11.02.2015
  • BRATISLAVA
Vláda schválila vytvorenie registra všetkých adries na Slovensku

Návrh zákona o registri adries predložil minister vnútra Robert Kaliňák v rámci zavádzania elektronických služieb na Slovensku. Register prinesie presnú evidenciu všetkých adries na Slovensku.

Štát bude mať pohromade presné údaje o všetkých adresách v krajine. Zhromaždí ich v registri, ktorého vytvorenie dnes schválila vláda SR. Návrh zákona o registri adries predložil minister vnútra Robert Kaliňák v rámci zavádzania elektronických služieb na Slovensku.

Register prinesie presnú evidenciu všetkých adries na Slovensku, vysvetlil tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra. V lete má byť podľa plánov rezortu spustený Informačný systém Registra adries. Buduje sa v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Zákon o registri adries vytvára legislatívny rámec pre jeho fungovanie.

Register adries je jedným zo štyroch základných registrov, ktoré definuje Národná koncepcia informatizácie verejnej správy. Alena Koišová z tlačového odboru ministerstva vysvetlila, že bude obsahovať informácie o všetkých adresách a adresných bodoch bytových a nebytových budov, bez väzieb na osoby, ktoré disponujú právami k týmto budovám.

Register adries bude referenčnou štátnou evidenciou, ktorá opisuje umiestnenie vchodov bytových a nebytových budov, a to slovným označením, ako aj vizualizáciou na mape Slovenskej republiky. Návrh zákona určuje postup, ako sa budú údaje z registra poskytovať, aj povinnosti orgánov verejnej správy pri zhromažďovaní údajov o adresách.

Údaje v registri budú slúžiť pre potreby verejnej správy, najmä zložiek integrovaného záchranného systému. Adresné body budú evidované v priestorových súradniciach záväzných súradnicových systémov. Bude ich tak možné využiť v geografických informačných systémoch a navigáciách záchranných, policajných a iných bezpečnostných služieb. Rovnako ich uplatní pošta, podnikateľská sféra i bežní občania, priblížila Koišová.

Návrh zákona prináša povinnosť pre orgány verejnej správy, ale aj pre právnické a fyzické osoby oznamovať údaje do registra. Nahlasovať tak budú musieť nové stavby alebo prestavbu existujúcich. Register bude verejne a bezplatne prístupný aj pre širokú verejnosť, a to na internetovej stránke ministerstva vnútra. Takto poskytované údaje však budú mať informatívny charakter bez právnej záväznosti.

V jednom balíku s návrhom zákona o registri adries ministerstvo vnútra novelizuje aj zákon o občianskych preukazoch. Cieľom je, aby bolo možné elektronicky požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu pri skončení doby jeho platnosti alebo pri zmene trvalého pobytu. Cez internet by sa v budúcnosti mala dať nahlásiť aj strata alebo krádež občianskeho preukazu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prítomnosť medveďa spoznáte aj podľa mravenísk či kameňov

Prítomnosť medveďa spoznáte aj podľa mravenísk či kameňov

DNES - 10:57Domáce

Pri pohybe v lese by si mali ľudia všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďov.

Polícia varuje pred ďalším typom podvodu, pozor na takúto SMS

Polícia varuje pred ďalším typom podvodu, pozor na takúto SMS

DNES - 9:59Domáce

Polícia upozorňuje na podvod, ktorého cieľom je vylákať z ľudí peniaze.

Psychologička o nahlasovaní bômb na školách: Hlavné je, aby dospelí zachovali pokoj

Psychologička o nahlasovaní bômb na školách: Hlavné je, aby dospelí zachovali pokoj

DNES - 9:05Domáce

Dospelí by pri záťažových situáciách mali zachovať pokoj a rozvahu. Reakcie učiteľov a rodičov totiž priamo ovplyvňujú vnímanie detí. Je preto potrebné, aby dospelí najskôr upokojili seba, a tým aj pomohli deťom.

Deň matiek si pripomíname už 110 rokov

Deň matiek si pripomíname už 110 rokov

DNES - 6:10Domáce

Deň matiek je sviatok venovaný oslavám matiek a materstva, počas ktorého vyjadrujeme lásku a úctu ženám - matkám.

Nové skutočnosti v prípade vraždy na Orave: Polícia pozná vinníka

Nové skutočnosti v prípade vraždy na Orave: Polícia pozná vinníka

VČERA - 18:52Domáce

Podozrivého obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy.