• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
26°Bratislava

Arabské emiráty pomôžu Jordánsku proti Islamskému štátu

  • 20:36 08.02.2015
Arabské emiráty pomôžu Jordánsku proti Islamskému štátu

Spojené arabské emiráty (SAE) oznámili, že pošlú Jordánsku stíhačky F-16 na podporu útokov proti Islamskému štátu (IŠ). Jordánsko prisľúbilo odvetu za smrť svojho pilota, ktorého extrémisti upálili zaživa a v súčasnosti bombarduje pozície džihádistov v Sýrii.

Spojené arabské emiráty pomôžu Jordánsku

SAE z obáv o vlastných pilotov po zverejnení správ o smrti Jordánca zastavili svoju účasť na koaličných útokoch proti IŠ, teraz sa však zo solidarity plánujú pripojiť k jordánskym náletom.

Či ich budú uskutočňovať z Jordánska, nie je zatiaľ jasné, to by im však výrazne skrátilo letovú vzdialenosť do Sýrie. Jordánske lietadlá útočili v sobotu na základne džihádistov v sýrskom meste Rakka už tretí deň po sebe. Až doteraz boli arabské štáty len súčasťou Američanmi vedenej kampane proti islamistom a neútočili samostatne.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Videozábery upálenia vojenského pilota Muáda al-Kasásbu v utorok šokovali obyvateľov krajiny, ktorá chce podľa vlády teraz použiť proti militantným extrémistom všetky dostupné prostriedky.

Al-Kasásbu zajali extrémisti v decembri po zrútení jeho lietadla v Sýrii a chceli ho vymeniť za irackú teroristku Sádžidu ar-Rišávíovú väznenú v Jordánsku. Tú niekoľko hodín po zverejnení záberov upálenia popravili. Tisíce ľudí pochodovali v piatok hlavným mestom Ammán, aby podporili svoju vládu v boji proti militantom z IŠ.

Jordánsko intenzívne bombarduje ciele islamistov v Sýrii

Šéf jordánskych vzdušných síl v nedeľu oznámil, že jeho krajina uskutočnila za posledné tri dni 56 náletov proti militantom z Islamského štátu (IŠ) v severovýchodnej Sýrii, pričom terčmi boli kľúčové základne a sklady. Jordánsko spustilo intenzívnu vojenskú kampaň proti džihádistom vo štvrtok v odpovedi na upálenie svojho pilota. Bombardovanie trvalo až do soboty.

"Dosiahli sme, čo sme chceli. Zničili sme logistické centrá, sklady zbraní a útočili proti skrýšam ich bojovníkov," uviedol generál Mansúr al-Džbúr na tlačovej konferencii. Zároveň dodal, že bombardovanie bude pokračovať a hlavným cieľom je zabiť lídra IŠ Abú Bakra al-Bagdádího, zničiť základne islamistov, posádky a ich veliteľské centrá. "Sme odhodlaní vymazať ich z povrchu zemského," vyhlásil generál.

Odporúčame aj:

Egyptská armáda zabila na Sinaji desiatky militantov

Jordánske nálety údajne usmrtili aj americkú rukojemníčku

Jordánsko spustilo krvavú pomstu, bombardovalo Islamský štát
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Irán: Smútočné obrady za Raísího sa budú konať v utorok

Irán: Smútočné obrady za Raísího sa budú konať v utorok

DNES - 16:35Zahraničné

V utorok sa uskutočnia smútočné obrady za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána.

Fiala: Návrh hlavného prokurátora ICC zatknúť Netanjahua je neprijateľný

Fiala: Návrh hlavného prokurátora ICC zatknúť Netanjahua je neprijateľný

DNES - 14:58Zahraničné

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu vydať zatykač na izraelského premiéra je podľa českého premiéra desivý a absolútne neprijateľný.

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

DNES - 14:41Zahraničné

Severoatlantická aliancia v pondelok vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí.

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

DNES - 14:20Zahraničné

Komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič obhajoval rozhodnutie EÚ poskytnúť Iránu pomoc pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího.

Prokurátor ICC žiada vydanie zatykača na izraelského premiéra Netanjahua

Prokurátor ICC žiada vydanie zatykača na izraelského premiéra Netanjahua

DNES - 13:52Zahraničné

Podľa Karima Kahna Netanjahu a ďalší nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.