• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
16°Bratislava

Centrálna banka schladila Grékov, financovať ich nebude

  • 14:04 05.02.2015
Centrálna banka schladila Grékov, financovať ich nebude

Európska centrálna banka (ECB) náhle odvolala svoj súhlas s financovaním gréckych bánk výmenou za grécke cenné papiere. Krok ECB znamená, že grécka centrálna banka bude musieť poskytnúť svojím bankám v nasledujúcich týždňoch desiatky miliárd eur dodatočnej záchrannej likvidity.

Je to odpoveď na kroky Atén, ktoré mnohí predstavitelia ECB považujú za opustenie reformného programu zo strany Grécka. Rozhodnutie ECB prišlo len o niekoľko hodín neskôr po tom, čo grécky minister financií Yanis Varoufakis po stretnutí so šéfom ECB Mariom Draghim tvrdil, že ECB "urobí všetko nevyhnutné" pre podporu členských štátov ako Grécko.

Odporúčame:

Grécko riskuje bankrot, varuje šéf europarlamentu Schulz

Grécko začalo rokovať o dlhu s Medzinárodným menovým fondom

Centrálna banka chce vystúpiť z trojky veriteľov pre Grécko

Gréci nepožiadajú o pomoc Rusov, z eurozóny vystúpiť nechcú


Únia nemusí rešpektovať zmeny dohody zo strany Grécka, tvrdí Schulz

Tento krok ECB si pritom vyžaduje podporu väčšiny šéfov centrálnych bánk eurozóny. Ukazuje sa tak, že obavy spojené s plánmi novej gréckej vlády panujú nielen v ECB, ale taktiež naprieč eurozónou. Rozhodnutie ECB vstúpi do platnosti 11. februára.

Grécko sa musí držať záväzkov voči svojim európskym partnerom a riskuje národný bankrot, ak to tak nebude. Pre štvrtkové vydanie denníka Handelsblatt to uviedol šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz.

"Ak Grécko jednostranne zmení dohody, druhá strana ich ďalej nemusí rešpektovať," povedal Schulz. "Potom do Grécka nepritečie viac peňazí a krajina sa nebude schopná sama financovať," povedal Schulz. Podľa jeho slov Grécko nemá inú šancu, len dodržať svoje záväzky voči európskym partnerom.

Požiadavky Grécka sú možno protiprávne

Plán Grécka na výmenu svojich záväzkov za cenné papiere indexované hospodárskym rastom krajiny by nemusel byť v súlade s pravidlami EÚ. Vyhlásil to Yannis Manuelides zo spoločnosti Allen & Overy, ktorý sa podieľal na reštrukturalizácii gréckeho dlhu v roku 2012.

Veritelia Grécka budú pravdepodobne proti výmene namietať, keďže nemôžu akceptovať straty z úverov, ktoré poskytli. Tie by nastali aj v tomto prípade, bez ohľadu na to, že by boli nižšie ako pri pôvodne zamýšľanom odpise dlhov. "Očakávam, že sa objavia právne prekážky, ktoré bude potrebné prekonať," povedal Manuelides.

Veritelia Grécka môžu skončiť v strate

Grécke dlhy by sa podľa Atén mali vymeniť za cenné papiere naviazané na hospodársky rast a to znamená, že výška úrokov, ktoré Grécko zaplatí by závisela od výkonu gréckej ekonomiky. V prípade, že by sa ekonomike v istom roku nedarilo, krajina by v tom roku na úrokoch možno nezaplatila nič.

"Nevyhnutne sa objavia roky, keď Grécko neuhradí všetky náklady spojené s úvermi," povedal Manuelides. "Ak veritelia Grécka nezískajú úrokové platby, v konečnom dôsledku budú čeliť strate a opäť tak ideme proti... pravidlám EÚ," povedal Manuelides.

Vyjednávania s veriteľmi sú podľa analytika z Tatra banky na dobrej ceste

Podľa analytika Juraja Valachyho z Tatra banky sú však vyjednávania medzi gréckou vládou a veriteľmi na dobrej ceste a Grécko z eurozóny nakoniec neodíde. "Krok ECB chápeme ako veľmi silný a účinný tlak na dohodu o novom reformnom programe," tvrdí.

Mesiace rokovaní by totiž len vnášali neistotu do vývoja ekonomiky eurozóny. "ECB chce týmto krokom predísť zbytočnému oslabovaniu ekonomického rastu, ktorý dlhá diskusia o odchode Grécka z eurozóny určite prináša," dodal.

Grécke banky si pritom ku koncu decembra minulého roka požičiavali v rámci štandardných operácií z ECB 56 miliárd eur. Po rozhodnutí ECB môžu podľa Valachyho grécke finančné domy preklopiť existujúce štandardné úvery do úverov bez relevantnej záruky poskytované miestnou centrálnou bankou, tzv. úvery ELA (Emergency Liquidity Assistance). Aj tieto úvery však môžu byť zo strany ECB za určitých okolností odmietnuté.

Centrálna banka dala Grékom sedem dní

Podobný scenár sa udial aj vlani na Cypre, kde takéto úvery boli poskytnuté miestnym bankám v čase krízy. Bolo to v čase, kedy vláda a banky ešte odmietali reformy a ECB vtedy vydala krátke stanovisko, že poskytnutie ELA je viazané na schválenie reformného programu a bez neho bude financovanie ukončené počas troch pracovných dní. "Na Cypre sa vtedy stihli v danom horizonte prijať reformy a financovanie pokračovalo ďalej," tvrdí analytik Tatra banky.

Podobný scenár pritom Valachy očakáva aj v Grécku. "Vyjednávania ohľadne dlhu sú na dobrej ceste, no ECB dala svojím rozhodnutím jasný časový rámec. Žiadne vyjednávania ďalšie mesiace, ale sedem kalendárnych dní," uviedol.

Pokiaľ by požiadavky na reformy zo strany Grécka neboli akceptované, ECB podľa analytika Tatra banky svoju pomoc stiahne. Banky by prestali byť likvidné a jedinou možnosťou, ako nevyvolať úplný krach ekonomiky, by bolo zavedenie vlastnej meny a obnovenie solventnosti bánk.

Grécko nechce byť vydierané

Predstavitelia gréckej vlády však trvajú na tom, že Atény neplánujú ustúpiť od sľubov ukončiť úsporné opatrenia. "Grécko si nekladie za cieľ kohokoľvek vydierať, nebude však tiež vydierané," uviedol nemenovaný predstaviteľ vlády.

Dodal, že Atény budú rešpektovať "mandát ľudu", ktorý získali v minulomesačných parlamentných voľbách. Podľa nemenovaného predstaviteľa vlády je rozhodnutie ECB aktom politického tlaku s cieľom rýchlo dosiahnuť dohodu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.