• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Počet návštevníkov Slovenska v roku 2014 zaznamenal výrazný prepad

  • 14:43 03.02.2015
  • BRATISLAVA
Počet návštevníkov Slovenska v roku 2014 zaznamenal výrazný prepad

"Sme jediná krajina v rámci Európy, kde vývoj počtu návštevníkov nemá pozitívne číslo," uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu.

Slovenský cestovný ruch zaznamenal v minulom roku na rozdiel od ostatných štátov v Európe prepad. Hovoria o tom výsledky za prvé tri štvrťroky roka 2014, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezentovali predstavitelia Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR pri príležitosti 5. Valného zhromaždenia.

"Sme jediná krajina v rámci Európy, kde vývoj počtu návštevníkov nemá pozitívne číslo. Napriek tomu, že ostatné krajiny dokázali v minulom roku rásť. Ten prepad je dosť výrazný. Za trištvrte roka 2014 máme o takmer 580.000 prenocovaní menej, ako sme mali v porovnateľnom období v roku 2013," konštatoval prezident ZCR Marek Harbuľák. "Pri priemernej veľkosti ubytovacieho zariadenia okolo 50 lôžok a pri priemernej vyťaženosti na úrovni 26 % je to, ako keby 122 ubytovacích zariadení na Slovensku prišlo o svojich klientov," prirovnal. Rovná sa to približne polovici všetkých ubytovacích zariadení v Trenčianskom alebo v Trnavskom kraji a takmer je to identické číslo s počtom zariadení v Bratislave. "Pri tomto výsledku by sa 122 zariadení na Slovensku mohlo pokojne zavrieť a zamestnanci by prišli o svoju prácu," konštatoval Harbuľák.

ZCR za hlavnú príčinu nepriaznivého stavu označil podmienky nastavené na podnikanie v cestovnom ruchu, keď pribúdajú povinnosti a rastú náklady. "Táto situácia už nie je únosná pre mnohých podnikateľov v cestovnom ruchu," konštatoval a pripomenul, že viac ako 90 % v tomto odvetví tvoria mikropodniky a malé podniky.

ZCR kritizoval vysoké daňové a odvodové zaťaženie. "Sme jednou z troch krajín v Európe, ktoré nemajú zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty. Všetci okolo nás si ju znižujú, aby si zabezpečili konkurencieschopnosť, ale my sa tvárime, že to nepotrebujeme," povedal Harbuľák. Kritizoval aj sprísnené kritériá pre zamestnávanie ľudí na dohodu a tiež doteraz nejasné podmienky pre zamestnávanie rodinných príslušníkov.

Akčný plán, ktorý pripravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, by mal podľa prezidenta ZCR napomôcť cestovnému ruchu. "S ministerstvom sme sa pri rokovaniach zhodli na väčšine vecí, ale už včera bolo neskoro. Pevne verím, že v tomto roku sa tak, ako bol plán prezentovaný, začne napĺňať,"konštatoval.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.