• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
14°Bratislava

Ministri zahraničia sa dohodli, sankcie voči Rusom predĺžia

  • 20:59 29.01.2015
Ministri zahraničia sa dohodli, sankcie voči Rusom predĺžia

Ministri zahraničia Európskej únie sa vo štvrtok v Bruseli dohodli na predĺžení sankcií proti Rusku o šesť mesiacov. Ide o odpoveď na obnovené boje na východe Ukrajiny.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Opatrenia zahŕňajú zmrazovanie majetku a zákazy cestovania pre desiatky Ukrajincov a Rusov od anexie ukrajinského Krymu Moskvou v marci. Sankcie ostanú na základe rozhodnutia ministrov v platnosti až do septembra 2015.

Rokovania zahŕňali aj možné pridanie ďalších mien a subjektov na sankčný zoznam. Ich návrh by mal byť známy do jedného týždňa a rozhodovať sa o ňom bude na ďalšom zasadnutí 9. februára, uviedla šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová.

Konečné rozhodnutie padne na summite

Nové sankcie budú odpoveďou na obnovené boje na východe Ukrajiny, kde Ruskom podporovaní separatisti začali ofenzívu vrátane ostreľovania pobrežného mesta Mariupoľ, kde zomrelo 30 civilistov. "Ministri požiadajú EK, aby pripravila nové sankcie a lídri krajín únie urobia konečné rozhodnutie na summite 12. februára," povedal predstaviteľ únie zainteresovaný do rokovaní.

Podľa nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Sigmara Gabriela by sa EÚ nemala ponáhľať so zavedením ďalších sankcií voči Rusku. "Nemecká vláda nie je presvedčená, že by sme teraz mali rýchlo naformulovať nové sankcie voči Rusku pre situáciu na Ukrajine," povedal Gabriel pre stanicu ZDF.

Predpokladá sa, že nové sankcie voči Rusku by mohli zahŕňať reštrikcie na kapitálovom trhu. Pre ruské firmy by tak bolo ťažšie financovať svoje potreby a sankcie by sa mohli dotknúť aj ruských štátnych dlhopisov.

USA sú pripravené sprísniť sankcie voči Rusku

Západ vyčíta Rusku, že podnecuje konflikt na východe Ukrajiny tým, že separatistom dodáva posily a zbrane. Moskva, ktorá povstalcov podporuje, akékoľvek priame zapojenie sa do vojny odmieta.

Spojené štáty rovnako avizovali, že sú v prípade potreby pripravené sprísniť sankcie proti Rusku. USA tiež poskytli Ukrajine dodatočnú pomoc v objeme 2 miliárd eur. Dohodu o úverových garanciách, ktoré majú Kyjevu pomôcť financovať "krátkodobé sociálne výdavky", potvrdili v stredu americký minister financií Jack Lew a jeho ukrajinská rezortná kolegyňa Natalia Jaresková.

Poľsko chce prísnejšie sankcie

Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna vyzval Európsku úniu na sprísnenie sankcií voči Rusku. "Sankcie už existujú, mali by však prísť ďalšie," povedal Schetyna pre poľskú štátnu televíziu. "Rusko musí vyvodiť závery, musí si uvedomiť, že čelí jednotnému, jednomyseľnému postoju celého sveta," zdôraznil poľský minister.

"Vzhľadom na zhoršujúcu situáciu rada (ministrov zahraničia) súhlasí s predĺžením reštriktívnych opatrení proti osobám a subjektom za ohrozovanie a podkopávanie suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny do septembra 2015," uvádza návrh záverov, ktoré dostala v stredu k nahliadnutiu agentúra Reuters.

Súvisiace:

Útočníkom na Ukrajine pomáha Rusko, Obama volal s Merkelovou

Ukrajinskí povstalci vytláčajú vládne sily od Donecka

Ukrajina sa dočká humanitárnej pomoci, posiela ju Únia

Ostreľovanie Mariupoľa bolo vojnovým zločinom, tvrdí OSN

Ukrajina sa vyhne bankrotu, Únia jej poskytne ďalšie milióny

Únia chce uvaliť nové sankcie na Rusko pre boje na Ukrajine
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

DNES - 21:42Zahraničné

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy.

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

DNES - 20:54Zahraničné

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Čaputová v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov

Čaputová v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov

DNES - 20:21Zahraničné

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkovej rozlúčkovej návštevy v Kyjeve rokovala aj s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom.

Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 19:05Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov, informoval Biely dom.

Prvý zápas Slovákom nevyšiel, ďalší odohrajú v nedeľu

Prvý zápas Slovákom nevyšiel, ďalší odohrajú v nedeľu

DNES - 18:56Zahraničné

Slovenskí hokejoví reprezentanti na majstrovstvách sveta prehrali prvý zápas proti Nemecku.