• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Grécky premiér sa ohradil voči protiruskému vyhláseniu Únie

  • 15:56 28.01.2015
  • ATÉNY
Grécky premiér sa ohradil voči protiruskému vyhláseniu Únie

Dokument označený za stanovisko lídrov členských štátov Európskej únie podľa nového gréckeho ministra vznikol bez konzultácie s Aténami.

Nový grécky premiér Aléxis Tsípras v utorok vyjadril pohoršenie nad vyhlásením, ktoré vydala Európska rada tesne pred vymenovaním jeho vlády a naznačuje možné rozšírenie sankcií voči Rusku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Dokument označený za stanovisko lídrov členských štátov EÚ totiž podľa neho vznikol bez konzultácie s Aténami, čo je v rozpore s predpísaným postupom. Nová grécka vláda pod vedením radikálnej ľavice preto nemôže s obsahom súhlasiť, zdôraznil Tsípras.

Podľa portálu EUobserver premiér svoju nevôľu vyjadril v telefonáte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou. V správe sa taktiež uvádza, že znenie vyhlásenia v pondelok večer navrhol stály predseda Európskej rady Donald Tusk známy kritickým postojom voči Rusku. Jeho spolupracovníci pritom tvrdia, že telefonoval priamo s Tsíprasom a grécka strana nemala žiadne výhrady.

Gréci sa nevzdajú zvrchovanosti

Krátke vyhlásenie s pondelňajším dátumom vyjadruje znepokojenie lídrov EÚ nad "zhoršujúcou sa bezpečnostnou a humanitárnou situáciou na východe Ukrajiny" a odsudzuje usmrtenie civilistov počas "nerozlišujúceho ostreľovania ukrajinského mesta Mariupoľ z 24. januára".

Dokument ďalej poukazuje na "dôkazy o pokračujúcej a rastúcej podpore poskytovanej separatistom z Ruska, čo podčiarkuje jeho zodpovednosť" a deklaruje "pripravenosť podniknúť ďalšie kroky, ak to bude potrebné".

Nový grécky minister zahraničných vecí Níkos Kotziás vyhlásil, že Gréci sa zapájajú do "tvrdých rokovaní" o možnosti uvalenia čerstvých sankcií na Rusko. Niektoré krajiny však podľa neho "porušili pravidlá EÚ a snažili sa ich postaviť pred hotovú vec ešte pred tým, ako nová vláda zložila prísahu".

"Ktokoľvek sa domnieva, že Gréci sa pre svoje zadlženie vzdajú zvrchovanosti a aktívneho prispievania k európskej politike, je na omyle," povedal počas preberania úradu po predchodcovi Evángelosovi Venizélosovi.

Tsípras vyhlásil právo na radikálne zmeny

Tsípras v stredu vyhlásil pred členmi svojho kabinetu, že výsledky nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách im dávajú mandát na radikálne zmeny, ktorými obnovia zvrchovanosť Grécka, na druhej strane však prisľúbil zodpovedné vyjednávanie s medzinárodnými veriteľmi.

Tsíprasova Koalícia radikálnej ľavice SYRIZA voľby vyhrala so ziskom 36,3 percenta hlasov, k obsadeniu väčšiny v 300-člennom parlamente jej však chýbajú dve kreslá. Vládnu koalíciu vytvorila s protiprisťahovaleckou národnokonzervatívnou stranou Nezávislí Gréci (ANEL).

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

VČERA - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.