• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Galko s Vašečkom majú pochybnosti o Glváčovom nákupe pušiek

  • 6:26 18.12.2014
Galko s Vašečkom majú pochybnosti o Glváčovom nákupe pušiek

Na základe uznesenia Výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR predložil minister obrany Martin Glváč členom výboru informácie k nákupu pušiek od firmy Česká zbrojovka. Uznesenie o povinnosti predloženia informácií tohto charakteru výbor schválil na svojom poslednom zasadnutí, jeho cieľom bolo predísť sporom týkajúcim sa transparentnosti a efektívnosti tohto obstarávania.

Člen výboru a exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) však nepokladá predložené informácie za dostatočné. "Martin Glváč použil na vysvetlenie úplne iné paragrafy a výnimky z verejného obstarávania, ako prezentoval predtým na rokovaní výboru. Raz argumentuje a opiera sa o medzinárodnú zmluvu, druhýkrát o unifikáciu, tretíkrát o zabezpečenie pracovných miest v Novákoch, štvrtýkrát zasa o bezpečnosť krajiny. Stále argumentuje niečím iným. Moje pochybnosti sa týmto len prehlbujú," vysvetlil.

Súvisiace:

Opozícia chce zvolať výbor pre Glváčov tajný nákup pušiek

Fedor s Procházkom chcú ísť pre Glváčov nákup za prezidentom

Vážnym problémom je vraj aj výpis zo zmluvy

Podpredseda liberálov nepovažuje ani predložené dokumenty týkajúce sa rokovania Bezpečnostnej rady za úplné. "Vôbec z nich nevyplýva, či sa hovorilo o tomto nákupe zbraní, alebo nie. Prečítali sme si len všeobecné uznesenie o akejsi aktualizácii hodnotenia bezpečnostnej situácie a informácii o stave realizácie opatrení, vyplývajúcich z materiálu Hodnotenie bezpečnostnej situácie. Samotný tento materiál nám však predložený nebol," povedal Galko.

Podľa Galka je druhým vážnym problémom výpis z obchodnej zmluvy medzi ministerstvom obrany a českým dodávateľom: "Nie je z neho jasné prakticky nič, okrem celkovej ceny za tento veľký nákup. Teda ani čo sa kúpilo, či aj pušky, aj pištole, a keď len pušky, tak aké, koľko kusov, v akej jednotkovej cene, aké príslušenstvo. Za takýchto podmienok nie sme schopní preveriť nič z medializovaných informácií týkajúcich sa tohto nákupu. Uznesenie výboru pokladám za nesplnené a obrátim sa na predsedu výboru, aby urýchlene zabezpečil zo strany ministerstva doplnenie podkladov. Ak tak nespraví, vrátim sa k predmetnému nákupu na najbližšom rokovaní brannobezpečnostného výboru," povedal Galko.

Vašečka nepovažuje konanie za dostatočné

Richard Vašečka (OĽaNO) sa pýta, prečo ministrovi trvalo dva mesiace, kým sa členovia výboru dostali k informáciám: "Neboli ani utajované, ani nemalo význam ich zakrývať pred poslancami a pred verejnosťou. Budeme sa ďalej zaujímať, či nebol porušený zákon," konštatoval poslanec za obyčajných ľudí. Vašečka nepovažuje takéto konanie za dostatočné. "Boli nám predložené dve strany možno desaťstranovej zmluvy a to nemá s transparentnosťou nič spoločné," povedal.

Viac informácií by mala priniesť kontrola Úradu pre verejné obstarávanie, o ktorú ministerstvo obrany požiadalo v týchto dňoch. Galko a Vašečka zvážia ďalšie kroky týkajúce sa tohto obstarávania až po prezentovaní jej výsledkov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

VČERA - 21:51Domáce

Mária odišla od dcéry a odvtedy sa už rodine neozvala.

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

VČERA - 19:44Domáce

Generálna prokuratúra dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva detí.

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

VČERA - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

VČERA - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

VČERA - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.