• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
18°Bratislava

Prerušenie bojov na Ukrajine prinieslo prvý deň bez obetí

  • 14:17 12.12.2014
Prerušenie bojov na Ukrajine prinieslo prvý deň bez obetí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok na záver trojdňovej návštevy Austrálie vyhlásil, že od začiatku krehkého prímeria medzi silami Kyjeva a proruských separatistov na východe Ukrajiny nastal prvýkrát deň, keď nezahynul či nebol zranený žiadny vládny vojak ani civilista. Stalo sa tak po vyhlásení "dňa pokoja", ktorým bol utorok, zdá sa však, že prestávka v bojoch pretrváva.

Dohoda bola doteraz porušovaná

Počas vystúpenia na pôde austrálskeho Lowyho inštitútu pre medzinárodnú politiku Porošenko povedal, že "dnes uplynulo prvých 24 hodín za posledných sedem mesiacov... keď je na Ukrajine ozajstné prímerie". Dohoda medzi Kyjevom a separatistami, ktorú podpísali začiatkom septembra v Minsku, bola doteraz porušovaná oboma stranami.

"Jednoducho si neviete predstaviť, ako je to pre mňa dôležité. Toto je prvá noc, keď nemáme padlých ani zranených ukrajinských vojakov, keď nemáme padlých ani zranených civilistov," povedal Porošenko, ktorý "deň pokoja" navrhol v záujme oživenia prímeria. Prezident sa podľa vlastných slov "modlí za to, aby tento proces pokračoval". "Ak budeme jednotní, tak bezpochyby zvíťazíme. Nie však vojenskými prostriedkami, ale nadviažeme politický dialóg, prinesieme mier a stabilitu môjmu národu, kontinentu a celému svetu."

Tohtoročná vojna na Ukrajine si doteraz vyžiadala vyše 4300 mŕtvych a státisíce obyvateľov donútila opustiť svoje domovy. Porošenko v súvislosti s konfliktom obvinil susedné Rusko z trestania jeho krajiny za to, že "si vybrala slobodu". "Toto nie je iba vojna za našu nezávislosť. Toto je vojna za demokraciu, globálnu demokraciu. A je to vojna za bezpečnosť, globálnu bezpečnosť," povedal prezident.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Lavrov vyzýva na rýchle pokračovanie mierových rokovaní

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zopakoval v piatok v Moskve výzvu na skoré uskutočnenie ďalšieho kola mierových rokovaní o konflikte na východe Ukrajiny. "Nastala príležitosť dosiahnuť mier na Ukrajine. S ťažkosťami, ale podarilo sa zaviesť prímerie," citovala Lavrova agentúra TASS. Podľa jeho slov ide o konštruktívny základ pre pristúpenie "k ekonomickej obnove Donbasu a založenie politického dialógu, ktorý by mal nakoniec viesť k ústavnej reforme".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok povedal, že od začiatku krehkého prímeria medzi silami Kyjeva a proruských separatistov na východe Ukrajiny nastal prvýkrát deň, keď nezahynul či nebol zranený žiadny vládny vojak ani civilista. Stalo sa tak po vyhlásení "dňa pokoja", ktorým bol utorok, zdá sa však, že prestávka v bojoch pretrváva. Dohoda medzi Kyjevom a separatistami, ktorú podpísali začiatkom septembra v Minsku, bola pritom doteraz porušovaná oboma stranami. Kyjev však vylúčil ďalšie stretnutie s Rusmi a separatistami, kým zbrane úplne neutíchnu.

Konflikt sa začal pouličnými protestmi vo februári. Rusko následne jednostranne anektovalo ukrajinský Krym a podporuje povstanie na východe Ukrajiny, hoci priame zasahovanie vytrvalo popiera. Boje si doteraz vyžiadali už vyše 4 300 obetí.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

DNES - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

DNES - 17:47Zahraničné

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom.

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

DNES - 15:40Zahraničné

Hlava bola v značnom štádiu rozkladu.

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

DNES - 13:50Zahraničné

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

DNES - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.