• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
12°Bratislava

Poľsko súhlasilo s tajným väzením CIA, nie s mučením, tvrdí bývalý poľský prezident

  • 14:30 10.12.2014
  • VARŠAVA
Poľsko súhlasilo s tajným väzením CIA, nie s mučením, tvrdí bývalý poľský prezident

Kwašniewského vyjadrenia sú prvým priznaním zo strany niektorého poľského lídra, že v krajine sa nachádzalo tajné zariadenie CIA, uviedla agentúra AP.

Bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski dnes uviedol, že počas jeho funkčného obdobia ponúklo Poľsko miesto pre tajné väzenie americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), avšak neschválilo mučenie v ňom zadržiavaných osôb.

Kwašniewského vyjadrenia sú prvým priznaním zo strany niektorého poľského lídra, že v krajine sa nachádzalo tajné zariadenie CIA, uviedla agentúra AP. Podľa doterajších správ tam fungovalo od decembra 2002 do jesene 2003. Kwašniewski bol prezidentom v rokoch 1995-2005.

Kwašniewski reagoval na správu amerického Senátu odsudzujúcu tvrdé metódy vypočúvania v tajných väzniciach CIA, ktorú zverejnili v utorok. Správa neuvádza, v ktorých krajinách sa väzenia nachádzali.

Poľský exprezident obhajoval spoluprácu poľských a amerických spravodajských služieb v kontexte boja proti terorizmu s tým, že v rámci jej zásad nebola poľská strana informovaná o podrobnostiach. "Mali sme obavy, ale netýkali sa toho, že by Američania mohli zámerne, nekontrolovane porušovať zákon," povedal Kwašniewski pre rozhlasovú stanicu TOK FM.

Kwašniewski dodal, že tajnú väznicu v Poľsku zrušili po tlaku poľských lídrov. Nespresnil, kedy v krajine fungovala. Vtedajší poľskí predstavitelia dosiaľ popierali jej existenciu, ich nástupcovia však v roku 2008 iniciovali vyšetrovanie.

Vtedajší premiér Leszek Miller ešte v utorok večer kritizoval reakcie na obsah správy amerického Senátu. "Nemožno sa rozhorčovať nad vojnou proti terorizmu, ale len nad terorizmom," vyhlásil pre televíziu TVN24. "Všetci sa zameriavajú na osud teroristov, nikto nehovorí o právach ich obetí," povedal Miller.

Expremiér dodal, že v konečnom dôsledku nie je známe, či sa v americkej správe hovorí o Poľsku. Sám by podľa vlastných slov nemohol existenciu tajného väzenia CIA v krajine potvrdiť, ani keby o nej vedel, pretože ho viaže tajomstvo.

Správa Senátu USA o praxi CIA by mohla pomôcť poľskému vyšetrovaniu

- Poľská premiérka Ewa Kopaczová povedala, že správa amerického Senátu o metódach vyšetrovania používaných CIA by mohla pomôcť uzavrieť poľské vyšetrovanie o tom, či sa v krajine nachádzalo tajné väzenie CIA.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Správa zverejnená v utorok odsúdila CIA za tvrdé metódy až mučenie väzňov v tajných väzeniach, ktorých hostiteľské krajiny však nemenuje. Poľsko od roku 2008 vyšetruje tvrdenia, že sa od roku 2002-2003 takéto tajné väzenie CIA nachádzalo na jeho území.

Hovorca prokurátorov vo vyšetrovaní, Piotr Kosmaty, v utorok povedal, že budú chcieť vidieť celú správu, aby mohli pohľadať dôkazy.

Premiérka uviedla, že prokurátori posúdia hodnotu správy pre ich vyšetrovanie, ktoré by chcela uzavrieť čo najskôr.

Prezident USA Barack Obama telefonoval v pondelok poľskej premiérke a v rozhovore s ňou vyjadril nádej, že zverejnenie správy nebude mať negatívny dopad na vzájomné vzťahy.

Podľa agentúry Reuters Poľsko pred 11 rokmi pohrozilo zastavením prevozu podozrivých z členstva v al-Káide do tajného väzenia CIA na svojej pôde, ale prejavilo "flexibilitu", keď dostalo veľkú sumu financií. Z textu správy je jasné, že hovorí o Poľsku, pretože podrobnosti ako mená troch zadržaných a dátumy ich prevozov odpovedajú ďalším dokladom, vrátane rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) o "tajnom väzení" CIA v Poľsku, napísala agentúra.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Rakúsku bude kandidovať do parlamentu aj Strana piva, podľa odhadov sa doň dostane

V Rakúsku bude kandidovať do parlamentu aj Strana piva, podľa odhadov sa doň dostane

DNES - 6:54Zahraničné

Strana piva (die Bierpartei) bude kandidovať v jesenných parlamentných voľbách, a to aj napriek tomu, že sa jej dosiaľ nepodarilo od svojich prívržencov získať takú finančnú podporu, v akú dúfala.

V Británii budú súdiť mužov obvinených zo spílenia ikonického javora

V Británii budú súdiť mužov obvinených zo spílenia ikonického javora

DNES - 5:24Zahraničné

Britská polícia vzniesla obvinenie voči dvom mužom, ktorí vlani v septembri spílili najfotografovanejší strom v Británii - vyše 200-ročný javor v grófstve Northumberland.

Proti demonštrantom na Kolumbijskej univerzite zasiahli ťažkoodenci

Proti demonštrantom na Kolumbijskej univerzite zasiahli ťažkoodenci

DNES - 4:16Zahraničné

Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na stredu na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov.

Austin vyzýva štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine

Austin vyzýva štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine

VČERA - 22:10Zahraničné

Americký minister obrany na pôde vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje štáty, ktoré majú systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby ich poslali Ukrajine.

Stefanišynová: Ukrajina nebude vynucovať návrat občanov s brannou povinnosťou

Stefanišynová: Ukrajina nebude vynucovať návrat občanov s brannou povinnosťou

VČERA - 17:28Zahraničné

Ukrajina sa nebude snažiť vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť.