• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
24°Bratislava

Poslanci poslúchli Kisku, jedlo v bufetoch zatiaľ neobmedzia

  • 12:06 09.12.2014
  • BRATISLAVA
Poslanci poslúchli Kisku, jedlo v bufetoch zatiaľ neobmedzia

Podpredseda strany Sieť presadzoval, aby každému rodičovi, ktorý do konca marca oznámi, že chce svoje dieťa umiestniť v škôlke, obec musela vyhovieť a zabezpečiť starostlivosť o dieťa.

Ponuka v školských bufetoch sa zatiaľ neobmedzí. Vládny Smer-SD v utorok schválil novelu školského zákona, ktorou poslankyňa strany Renáta Zmajkovičová chcela zakázať nezdravé potraviny v školských bufetoch.

Poslanci však vyhoveli pripomienke prezidenta Andreja Kisku a z návrhu vypustili zoznam zakázaných potravín v školských bufetoch. Kiska, ktorý novelu vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie, navrhol zoznam vypustiť preto, lebo ho považoval za neurčitý, nejednoznačný a nezrozumiteľný. Na návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho vláda spolu s poslancami pripraví riešenie problematiky stravovania v školských bufetoch.

Zmajkovičová chcela zakázať nezdravé potraviny

Zmajkovičovej novela mala zakázať na školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných.

Zo školských zariadení sa mali stratiť aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitre obsahu.

Kiskovi sa nepozdávala definícia

Podľa prezidenta však nie je jasné, ktoré jedlá sú doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia. "Rýchle občerstvenie je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia, respektíve jeho obsahové vymedzenie," konštatoval Kiska. Pri zákaze predaja cukroviniek a cukrárenských výrobkov balených aj voľných, ako aj ochutených nápojov, nie je jasné, o aké výrobky ide. Podľa prezidenta pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje. Za porušenie zákona mala hroziť pokuta od 50 do 500 eur.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozorňovala, že Zmajkovičovej právna norma sa neopiera o žiadne odborné závery a nepredchádzala jej žiadna odborná diskusia. Poslancov preto komora žiadala, aby návrh obmedzujúci predaj takmer všetkých potravín nepodporili.

Právna garancia miesta v škôlke nebude

Slováci nebudú mať právnu garanciu miesta v škôlke, teda zákonné právo umiestniť dieťa v materskej škole alebo detskej skupine. Vládny Smer-SD v utorok v parlamente zamietol návrh zákona o zabezpečení predškolskej starostlivosti, v ktorej právnu garanciu miesta v škôlke navrhoval nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Podpredseda strany Sieť presadzoval, aby každému rodičovi, ktorý do 31. marca oznámi, že chce svoje dieťa umiestniť v škôlke, obec musela vyhovieť a zabezpečiť starostlivosť o dieťa.

"Táto situácia postihuje tisíce rodín. Znamená to existenčné ohrozenie pre mladé rodiny, pretože žiť dlhodobo z jedného platu je veľmi náročné. Návrat oboch rodičov do práce po uplynutí rodičovskej dovolenky je často otázkou prežitia," vysvetlil Beblavý. Zvýšené náklady na predškolskú starostlivosť samosprávam chce opozičný poslanec zabezpečiť zvýšením výnosu podielových daní pre mestá a obce na úroveň 70,3 percenta.

Tisícky žiadostí zamietli

Beblavý zdôraznil, že systém predškolskej garancie roky funguje napríklad v Nemecku. Návrh opozičného poslanca umožňuje aj vznik tzv. detských skupín, aby starostovia v menších obciach nemuseli vynakladať neúmerne vysoké prostriedky na budovanie škôlok.

"Považujem za optimálne riešenie tam, kde je málo detí, aby nemuseli zriaďovať škôlku. Môže sa v dedine vybrať jedna pani, ktorá bude strážiť päť detí, ak splnia nejaké minimálne podmienky. Nemusia preto budovať budovu pre pár detí," vysvetlil Beblavý.

Pre školský rok 2013/2014 podľa údajov z Ústavu informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) nevyhoveli škôlky pod samosprávami okolo 8900 žiadostiam. Nedostatok kapacít je najmä v Bratislavskom a Žilinskom kraji. V Bratislavskom kraji podľa údajov ÚIPŠ bol vlani počet nevybavených žiadostí okolo 4600, čo predstavuje 48,4 percenta z celkového počtu nevybavených žiadostí. V Žilinskom kraji ich nevybavili zhruba 1000.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

DNES - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

DNES - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

DNES - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

VČERA - 18:27Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.

V koalícii nie sú podľa Danka žiadne hádky, Gröhling hovorí o jej kríze

V koalícii nie sú podľa Danka žiadne hádky, Gröhling hovorí o jej kríze

VČERA - 13:47Ekonomické

V koalícii nie sú žiadne hádky a neexistuje žiadny spor medzi SNS a Hlasom-SD. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal podpredseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko.