• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Ministerstvu zahraničia sa z rozpočtu ujde o milióny viac

  • 8:01 05.12.2014
  • BRATISLAVA
Ministerstvu zahraničia sa z rozpočtu ujde o milióny viac

Ministerstvo zahraničných vecí bude na budúci rok hospodáriť s čiastkou zhruba 124 miliónov eur, čo je o asi osem miliónov eur viac v porovnaní s týmto rokom. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý dnes schválil parlament.

Takmer sedempercentný nárast súvisí so zvýšenými povinnými členskými príspevkami štátu do medzinárodných organizácií, viac peňazí treba aj na odvody a poistné a kapitálové výdavky.

Do medzinárodných organizácií dáme o 4,33 milióna eur viac než tento rok, narástol najmä finančný príspevok Slovenska na mierové operácie OSN. Kapitálové výdavky rezortu diplomacie stúpnu o zhruba 1,5 milióna eur.

Najdrahší je rozvoj zahraničných vzťahov

Peniaze pôjdu najmä na rekonštrukciu sídla NATO, výstavbu novej budovy ministerstva na Pražskej ulici v Bratislave, rekonštrukciu našej ambasády v Londýne, nákup dopravných prostriedkov a bezpečnostné úpravy na úradoch v zahraničí. O 2,5 milióna eur viac potrebuje rezort aj pre zvýšené odvody a poistné.

Spomedzi všetkých kapitol rozpočtu rezortu diplomacie najviac peňazí spotrebuje rozvoj zahraničných vzťahov, z celkovej sumy 124 miliónov eur pôjde asi 96 miliónov práve do tejto kapitoly. Ide o peniaze určené pre slovenské inštitúty a zastupiteľstvá v zahraničí a ich zamestnancov.

Do medzinárodných organizácií prispejeme sumou takmer 20 miliónov eur, skoro šesť miliónov eur pôjde na oficiálnu rozvojovú pomoc a asi 1,5 milióna eur na pomoc krajanom v zahraničí.

Odporúčame aj:

Slovensko má nový rozpočet, poslanci schválili viaceré zmeny

Opozícia kritizuje schválený rozpočet, ničí strednú vrstvu


Na ochranu ľudských práv pôjde státisíce eur

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) dá na program Tvorba a implementácia politík v oblasti ľudských práv na budúci rok 859 500 eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý vo štvrtok schválil parlament.

Na dotácie v rámci schémy Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd je vyčlenená suma 769 500 eur. V porovnaní s týmto rokom je to o 85 500 eur menej.

Zvyšných 90-tisíc eur pôjde na zabezpečenie činnosti poradného orgánu vlády, ktorým je Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ako aj na sprievodné aktivity a organizáciu ľudsko-právnych podujatí a úloh. Tie rezortu diplomacie vyplývajú z koordinačnej úlohy v oblasti ľudských práv. Dané prostriedky sú viazané na plnenie úloh koordinácie v oblasti práv, tá rezortu vyplýva z kompetenčného zákona.

Projekty na podporu ľudských práv sú poddimenzované

V rámci limitu sa robia viaceré ľudskoprávne aktivity. Tento rok to bol druhý ročník výtvarno-literárnej súťaže Ľudské práva očami detí pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií na Slovensku, participácia formou hlavnej ceny na tohtoročnej Olympiáde ľudských práv či konferencia k Medzinárodnému dňu ľudských práv.

Tá bude v pondelok 8. decembra z dôvodu efektívneho využívania finančných zdrojov spojená s udeľovaním cien ministra zahraničných vecí za významný prínos v oblasti ľudských práv.

Zástupcovia občianskej spoločnosti dlhodobo upozorňujú na poddimenzované financovanie projektov zameraných na podporu a ochranu ľudských práv. V roku 2014 prijalo ministerstvo zahraničia žiadosti o poskytnutie dotácií v celkovej výške viac ako päť miliónov eur, čo je približne päťkrát vyššia suma, ako je limit určený na dotácie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

DNES - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

DNES - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

DNES - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

DNES - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

DNES - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.