• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
24°Bratislava

Polícia preveruje šesť prípadov možného kupovania hlasov

  • 22:43 15.11.2014
  • BRATISLAVA
Polícia preveruje šesť prípadov možného kupovania hlasov

Polícia zvládla svoje úlohy počas dnešného hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. "Do 20-tej hodiny sme zaznamenali 88 podnetov rôzneho druhu, z ktorých 51 smerovalo na podozrenie z kupovania hlasov, alebo takzvanú volebnú korupciu. V 45 prípadoch boli tieto preverené priamo na mieste, kde sa nepotvrdili tieto podozrenia a v šiestich prípadoch polícia prijala trestné oznámenie," médiá o tom po 21:00 informoval viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel.

Zdôraznil, že spomínaných šesť trestných oznámení na možné kupovanie hlasov voličov sa bude v najbližších dňoch dopĺňať a až následne príslušný vyšetrovateľ rozhodne, či začne trestné stíhanie.

Za korupciu hrozí väzba až do päť rokov

Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru – NAKA podľa Ábela "dnes obvinil podozrivé osoby vo Zvolene z volebnej korupcie a následne budú pokračovať vyšetrovacie úkony po vznesenie obvinenia až do podania obžaloby na týchto páchateľov". Za kupovanie hlasov vo voľbách hrozí väzenie na jeden až päť rokov.

Trestný čin volebnej korupcie je v Trestnom zákone od septembra 2011. Trestné stíhanie v súvislosti s voľbami hrozí aj v rámci trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. Na šesť mesiacov až tri roky môže skončiť vo väzení ten, kto inému násilím alebo hrozbou násilia, či ľsťou bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta vo voľbách. Trestné je tiež nútenie k voľbe určitého kandidáta.

Volič napadol policajta

Medzi závažné udalosti zaradil Ľubomír Ábel prípad napadnutia policajta v Prievidzi. Páchateľa útoku na verejného činiteľa na mieste zadržali. Podľa Ábela sa prípad stal v okolí jednej okrskovej volebnej miestnosti, kam privolali policajnú hliadku, pretože priamo v miestnosti jeden občan robil výtržnosti. Komisia situáciu podľa Ábela nezvládla a požiadala o pomoc policajtov.

Tí občana upokojili, vyviedli z miestnosti, no pred miestnosťou občan na jedného z policajtov zaútočil. Polícia zaznamenala aj ďalšie trestné činy a priestupky, ktoré narušili hlasovanie v obecných voľbách. V dvoch prípadoch ide o podozrenie z trestného činu ohovárania. Polícia dostala tiež 13 podnetov na porušenie moratória, ktoré sa pravdepodobne budú posudzovať ako priestupky.

TU NÁJDETE VŠETKO O KOMUNÁLNYCH VOĽBÁCH

Polícia však zatvorením volebných miestností svoju prácu nekončí a pokračuje až do konca sčítania hlasov a doručenia poslednej volebnej zápisnice. Podľa policajného viceprezidenta majú "nejaké indície, že by mohlo prísť k výtržnostiam pred niektorými volebnými miestnosťami, sídlami okrskových volebných komisií". Pokojné sčítanie hlasov tam zaistí viac policajtov. Polícia vysoko hodnotí spoluprácu s volebnými komisiami na všetkých stupňoch a oceňuje aj aktívnosť občanov. Ábel očakáva, že k voľbám pribudnú ďalšie trestné oznámenia.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na rýchlostnej ceste sa prevrátil autobus, vodič stratil kontrolu nad vozidlom

Na rýchlostnej ceste sa prevrátil autobus, vodič stratil kontrolu nad vozidlom

DNES - 16:28Domáce

V dôsledku nehody ostal neprejazdný jeden pruh dopravu reguluje polícia.

V areáli nemocnice našli telo muža, prípadom sa zaoberá polícia

V areáli nemocnice našli telo muža, prípadom sa zaoberá polícia

DNES - 15:45Domáce

Muža našli bez známok života v areáli nemocnice.

Ministerstvo vnútra stále nedodáva všetky pasy v termíne, pripomína aj ďalšiu možnosť

Ministerstvo vnútra stále nedodáva všetky pasy v termíne, pripomína aj ďalšiu možnosť

DNES - 14:55Domáce

Ministerstvo vnútra SR po nápore žiadostí o cestovný pas zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať 30-dňovú lehotu na vydanie dokladu.

Slovensko zasiahnu búrky, na toto sa treba pripraviť

Slovensko zasiahnu búrky, na toto sa treba pripraviť

DNES - 14:06Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Polícia pátra po dvoch nezvestných dievčatách

Polícia pátra po dvoch nezvestných dievčatách

DNES - 13:32Domáce

Doteraz sa dievčatá nepodarilo vypátrať.