• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Vláda rokovala v Ubli, severovýchodu dá cez dva milióny eur

  • 14:22 12.11.2014
  • UBĽA
Vláda rokovala v Ubli, severovýchodu dá cez dva milióny eur

Ficova vláda sa dohodla, že viac ako 40 obciam, mestám a organizáciách severovýchodného Slovenska rozdelí do konca mesiaca vyše dvoch miliónov eur.

Vláda Slovenskej republiky v stredu na výjazdovom rokovaní v Ubli v okrese Snina riešila problémy severovýchodného Slovenska. Zamerala sa na sociálno-ekonomickú situáciu okresov Prešov, Humenné, Medzilaborce, Snina a Stropkov. Vyše 40 obciam, mestám a organizáciám tohto regiónu rozdelí do konca mesiaca 2,2 milióna eur.

Pôvodný návrh bol na rovné dva milióny eur. Kabinet nakoniec rozhodol, že poskytne obci Volica v okrese Medzilaborce 350-tisíc eur na vodovod. Na vybudovanie tréningovej športovej haly v Prešove však oproti pôvodnému návrhu znížili pôvodný návrh z 350-tisíc na 200-tisíc eur. Informoval o tom predseda vlády Robert Fico.

Fakultnej nemocnici v Prešove dá vláda na okná

Členovia vlády rozhodli dať na rekonštrukciu mestskej športovej haly v Snine 443-tisíc eur, Fakultnej nemocnici v Prešove na výmenu okien a bezbariérový vstup do hlavného pavilónu uvoľní 350-tisíc eur, Na protipovodňovú ochranu úpravou Bigovského potoka, ktorý preteká cez obec Zboj uvoľní 177-tisíc eur. Hosťujúca obec Ubľa dostane od vlády 185-tisíc eur a to na rekonštrukciu základnej školy, zdravotného strediska, na telocvičňu v exteriéri a obnovu chrámu sv. Mikuláša. Vláda podporí aj opravy obecných budov, vrátane škôl, vybudovanie autobusových čakární a dvom cirkvám – gréckokatolíckej a pravoslávnej prispeje na záchranu sakrálnych pamiatok a predmetov.

Súčasne sa vláda zaoberala otázkami cestnej infraštruktúry a problematikou nezamestnanosti. V budúcom roku dostanú úrady práce v Prešove, Humennom a Stropkove na projekty Praxou k zamestnaniu minimálne 3,7 milióna eur. Do marca 2016 ministerstvo dopravy zabezpečí finančné krytie z prostriedkov EÚ začatia výstavby úsekov diaľnice D1, zabezpečí začatie verejného obstarávania na dokumentáciu pre EIA a dokumentácie pre územné rozhodnutie na rýchlostnú cestu R 4 v úseku Kapušany – štátna hranica Slovensko – Poľsko.

Začnú sa stavebné a bezpečnostné opatrenia na zníženie nehodovosti na ceste Šarišský Štiavnik - Hunkovce a úsek Lipníky – Giraltovce, rekonštrukcia cesty Smilno – Svidník a oprava štyroch križovatiek v Prešove a jednej v Bardejove. Do konca budúceho roka v rámci projektu proti živelným pohromám a modernizácie Dobrovoľného hasičského zboru vyčlení vláda päť miliónov eur pre Prešovský kraj.

Fico a Kaliňák sa zúčastnia na akciách v Humennom

Kabinet mal v stredu prerokovať aj návrh na vymenovanie štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorým sa mal stať Radoslav Čuha, súčasný riaditeľ Fakultnej nemocnice Jána Adama Reimana v Prešove, zároveň podpredseda Prešovského samosprávneho kraja a tiež krajský poslanec.

Kancelária štátneho tajomníka na MZ SR zostala prázdna po tom, čo sa z nej na ministerské kreslo presunul Viliam Čislák. Vláda sa však nakoniec rozhodla tento bod programu vypustiť. Podľa hovorkyne predsedu vlády SR Beatrice Szabóovej bude prerokovaný na riadnom zasadnutí kabinetu. Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák sa popoludní zúčastnia v Humennom na dvoch akciách. O 13:30 je v okresnom úrade naplánované slávnostné otvorenie klientskeho centra štátnej správy, následne o 14:15 sa majú zúčastniť na slávnostnom otvorení zrevitalizovaného parku a mestskej zóny pri hoteli Karpatia.

Fico po rokovaní uviedol, že výjazdové rokovanie v Ubli bolo doteraz obsahovo najhodnotnejšie. Rozhodnutie rokovať v Ubli zdôvodnil tým, že aj tu žijú ľudia, ktorí si zaslúžia pozornosť rovnako ako inde. V Ubli žije okolo 800 obyvateľov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

DNES - 11:49Domáce

Polícia začala trestné stíhanie.

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

DNES - 11:11Domáce

V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej.

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

DNES - 10:42Domáce

Časť Návojoviec vytopilo po 15-minútovej prietrži mračien.