• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Digitalizácia školstva môže podľa ministerstva napredovať

  • 17:34 11.11.2014
  • BRATISLAVA
Digitalizácia školstva môže podľa ministerstva napredovať

Digitalizácia školstva môže napredovať. Vyhlásil to v rámci medzinárodného kongresu ITAPA 2014 štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. "Podporíme samozrejme zavádzanie digitálnych technológií, digitálneho obsahu aj z prostriedkov ďalšieho programovacieho obdobia," dodal.

Informatizácii pomáha program Tablety do škôl

Informatizácii vzdelávania napomáha podľa Draxlera program pod názvom Tablety do škôl. "Musím povedať, že to je jednou z takých schém, ktorá rezonuje nie len u nás doma, ale pýtajú sa na ňu aj v zahraniční partneri. Môžeme povedať, že sme boli až milo prekvapení do akej miery sú učitelia schopní používať moderné technológie aj vo vyšších vekových kategóriách," priblížil štátny

Ako ďalej uviedol Draxler, aktuálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní nový návrh zákona o odbornom vzdelávaní, ktorým sa rezort školstva snaží zavádzať model duálneho vzdelávania na Slovensku. "Samozrejme tento zákon vytvorí len rámec. Potom je do veľkej miery na zamestnávateľoch a firmách, aby prevzali iniciatívu, a pripravili kvalitné vzdelávacie programy na pracovisku, lebo o tom duálne vzdelávanie je," konštatoval.

Podľa Draxlera sa v posledných týždňoch príprav spomínaného návrhu zákona rezort školstva zameral aj na pokrytie odborného vzdelávania IT odborov. "To bolo našou veľmi veľkou snahou, aby sme pripravovali pracovnú silu pre moderné Slovensko do budúcna," uzavrel.

ITAPA sa venuje hodnoteniu stavu slovenskej digitalizácie

Medzinárodný kongres ITAPA 2014, ktorý sa koná 11. a 12. novembra v Bratislave, sa okrem iného venuje globálnym trendom a hodnoteniu stavu slovenskej digitalizácie. ITAPA, ako vrcholné podujatie v oblasti informatizácie verejnej správy, prichádza v čase rozhodovania o smerovaní celého eGovernmentu a jeho projektov až do roku 2020.

Ako uviedol riaditeľ ITAPA Michal Ivantyšyn, nové programové obdobie EÚ je šancou na reštart digitalizácie na Slovensku, ktoré sa nemusí zopakovať. "Musíme však férovo zhodnotiť, kde sme urobili chyby, a kde sme, naopak, dosiahli úspechy," dodal. Výborným príkladom zvládnutého procesu digitalizácie je podľa organizátorov konferencie susedné Rakúsko. Aj preto sa v spolupráci s Rakúskou hospodárskou komorou predstavia fungujúce služby rakúskeho eGovernmentu.

ITAPA je už 13 rokov značkou, ktorá zastrešuje všetko, čo súvisí s informatizáciou spoločnosti a eGovernmentom. Podľa organizátorov sa snaží spájať ľudí z verejného a privátneho sektora do konštruktívneho dialógu, z ktorého by mali vyjsť konkrétne riešenia.

O mesiac uvedú do prevádzky Centrálny elektronický priečinok

Približne o mesiac uvedie finančná správa do prevádzky národný projekt "Elektronické služby Centrálneho elektronického priečinka". Ako ďalej informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, systém odbúra papierovú byrokraciu. Zároveň podľa nej prinesie pre podnikateľskú verejnosť jednoduchšiu cestu k získaniu potrebných povolení pri obchodovaní s tretími krajinami.

Centrálny elektronický priečinok je nadrezortný projekt, do ktorého je zapojených 58 orgánov verejnej moci. Svojím rozsahom pokrýva vyše 380 procesov s využitím 264 elektronických formulárov. Spustenie informačného systému je naplánované na 15. decembra 2014.

Finančná správa bude prevádzkovateľom informačného systému Centrálneho elektronického priečinka a hlavným komunikačným bodom s jeho budúcimi používateľmi. Pri nábehu systému sa očakáva jeho používanie zo strany zhruba 1 200 podnikateľských subjektov a 1 100 používateľov na strane štátnej správy. Potenciálne je použiteľný pre viac ako 200 tisíc podnikateľských subjektov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

VČERA - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

VČERA - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

VČERA - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

VČERA - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

VČERA - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.