• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Telefónica vraj zvažuje predaj aktív v SR a ČR

  • 14:24 05.04.2013
  • BRATISLAVA
Telefónica vraj zvažuje predaj aktív v SR a ČR

Španielska telekomunikačná spoločnosť Telefónica údajne chystá nové predaje aktív s cieľom znížiť svoj dlh o vyše 4 mld. eur.

Medzi hlavnými adeptmi na predaj sú česká a írska divízia firmy. Tým pádom by sa to dotklo aj slovenskej Telefónicy, ktorej majiteľom je Telefónica ČR. Informoval o tom vo štvrtok český spravodajský portál e15.cz, pričom sa odvolával na zdroje agentúry Bloomberg.

Do úvahy prichádza aj predaj zostávajúcich akcií hongkonského operátora China Unikom, v ktorom má firma podiel 5 %, alebo aktív v strednej Amerike. Podľa zdrojov agentúry Bloomberg žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo a firma si tiež doteraz nenajala banku, ktorá by jej pri predaji asistovala. Akcie českej Telefóniky sa vo štvrtok na pražskej burze prepadli na deväťročné dno.

Podľa odhadov fondu FM Capital Partners by Telefónica predajom írskej a stredoamerickej divízie mohla získať 1 mld. eur, rovnako miliardu by mohlo priniesť zníženie podielu v Telefónica ČR zo 69 na 50 %. Podiel v čínskom podniku má hodnotu okolo 1,6 mld. eur, uviedol e15.cz.

Španielsky telekomunikačný gigant sa zbavuje aktív, aby znížil svoju dlhovú záťaž. V tomto roku chce skresať svoj čistý dlh na 47 mld. eur po tom, ako v minulom roku nesplnil svoj cieľ čistého dlhu v pomere k prevádzkovému zisku na úrovni 2,35. Čistý dlh spoločnosti v závere minulého roka predstavoval 51,3 mld. eur, zatiaľ čo koncom septembra to bolo 56 mld. eur.

Španielska firma v poslednej dekáde investovala do akvizícií 85 mld. eur, upozorňuje e15.cz. Vlani Telefónica trhu ponúkla akcie svojej nemeckej divízie a získala tak 1,45 mld. eur.

Stanovisko agentúre SITA poskytol aj samotný operátor. "Spoločnosť Telefónica má na Slovensku dlhodobé ciele, ktoré napĺňa. O úspešnosti jej pôsobenia svedčí aj kontinuálny rast prevádzkových aj hospodárskych výsledkov. K takýmto špekuláciám sa teda nebudeme vyjadrovať," reagoval úsek komunikácie centrály spoločnosti Telefónica v Madride.

Na Slovensku Telefónica pôsobí prostredníctvom spoločnosti Telefónica Slovakia, ktorá je dcérskou spoločnosťou českej firmy Telefónica Czech Republic. Poskytuje mobilné služby pod značkou O2 a ku koncu septembra 2012 počet jej aktívnych zákazníkov narástol na takmer 1,3 milióna.

Na slovenský trh mobilných operátorov vstúpila rozhodnutím výberovej komisie Telekomunikačného úradu SR zo dňa 25. augusta 2006. Licencia zahŕňa práva na používanie frekvencií GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz, UMTS a 28/29 GHz na 20 rokov na účely poskytovania telekomunikačných služieb v Slovenskej republike. Spoločnosť začala svoju komerčnú prevádzku 2. februára 2007.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

DNES - 10:11Ekonomické

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne.

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.