• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Ľudia zaplnili cintoríny, spomínajú na blízkych

  • 15:24 01.11.2014
  • BRATISLAVA
Ľudia zaplnili cintoríny, spomínajú na blízkych

Na Slovensku si dnes pripomíname Sviatok všetkých svätých, ktorý je zároveň dňom pracovného pokoja. O deň neskôr, 2. novembra, je Pamiatka zosnulých. Ide o sviatky, ktoré už stáročia slávi katolícka cirkev.

Odporúčame aj:

Sviatok všetkých svätých pripomína, že smrťou sa nič nekončí


Na Slovensku je zvykom počas týchto dní navštíviť cintorín a rodinné hroby. Ľudia sa zhromažďujú okolo hrobov svojich príbuzných. Hroby sú vyzdobené vencami a kvetmi, horia na nich sviece.

Vence a kvety vyjadrujú úctu a uznanie životu tých, ktorí už nie sú medzi nami. Kríž, znak utrpenia a smrti, sa stal znakom víťazstva v Kristovom zmŕtvychvstaní. Preto kresťania každý hrob svojich príbuzných označujú znamením kríža.

Bratislavský Martinský cintorín sa v sobotu od rána zaplnil stovkami ľudí. Od ranných hodín bolo plné aj parkovisko vedľa cintorína. Dopravu v jeho blízkosti riadi polícia. Policajti pomáhali chodcom aj so vstupom na prechody pre chodcov, keď zastavovali prechádzajúce autá. Na svoje si prišli najmä predavači sviečok, kytíc a vencov.

Ľudia sa zastavujú pri hroboch nielen svojich príbuzných, ale aj známych osobností. Niekoľko sviec horelo na hrobe prezidenta slovenského štátu z čias druhej svetovej vojny Jozefa Tisu, popraveného v roku 1947. Okrem neho sú na cintoríne zo známych osobností pochovaný aj spevák František Krištof Veselý, herec Jozef Adamovič, advokát Ernest Valko, či generál tajnej cirkvi z čias komunizmu Silvester Krčméry.

Stovky ľudí prichádzajú aj na bratislavský cintorín v Slávičom údolí. Aj tu sa ľudia zastavujú i pri pomníkoch významných osobností. Najviac sviečok horí pravdepodobne pri pamätníku Alexandra Dubčeka, ktorý je blízko pri hlavnom vchode cintorína. Ľudia si však zapálením sviečky môžu na cintoríne v Slávičom údolí spomenúť aj na bývalého predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa Jána Langoša, spisovateľov Vladimíra Mináča, Fraňa Kráľa, Ema Bohúňa či spisovateľku Margitu Figuli.

Posilnená mestská hromadná doprava v hlavnom meste

Bratislavčania môžu v sobotu aj v nedeľu 2. novembra využívať v smere na cintoríny aj posilnenú mestskú hromadnú dopravu. Linka 39 zo Slávičieho údolia premáva v 7 až 8-minútových intervaloch podľa osobitného cestovného poriadku. Spoje na linkách 37 a 208 bratislavský dopravca posilnil kĺbovými vozidlami. Podľa osobitného cestovného poriadku premáva aj linka č. 32, ktorá bude od 9:00 do 18:00 jazdiť v 15-minútových intervaloch.

Z Patrónky ku Krematóriu bude celý víkend premávať linka X38, jazdiť bude v čase od 09:00 do 19:00. Mimoriadna linka X80 bude premávať v úseku Holíčska - Cintorín Petržalka. Linka k petržalskému cintorínu bude jazdiť v 30-minútových intervaloch v čase od 9:00 do 17:00. Bratislavské cintoríny budú počas Dušičiek otvorené dlhšie, až do 8. novembra budú otvorené od 07:00 do 20:00.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

VČERA - 21:51Domáce

Mária odišla od dcéry a odvtedy sa už rodine neozvala.

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

VČERA - 19:44Domáce

Generálna prokuratúra dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva detí.

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

VČERA - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

VČERA - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

VČERA - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.