• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
22°Bratislava

Slovenské elektrárne ukončili odstávku bloku Mochoviec

  • 17:45 29.10.2014
  • BRATISLAVA
Slovenské elektrárne ukončili odstávku bloku Mochoviec

Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, ukončili opätovným prifázovaním generátorov k elektrickej sieti v utorok 28. októbra generálnu odstávku 2. bloku Atómových elektrární Mochovce.

Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Janka Burdová. "Táto strednodobá odstávka bola ostatnou v tohtoročnom pláne generálnych odstávok slovenských atómových elektrární. Zvláštnosťou strednodobej odstávky je kontrola tlakovej nádoby reaktora, ktorá sa robí raz za osem rokov," priblížila.

Mochovce zažili už trinástu odstávku

Odstávky a opravy sú podľa Burdovej štandardnou súčasťou životného cyklu každej elektrárne a uskutočňujú sa ako dlhodobo plánovaný proces. Príprava každej odstávky sa začína s 20-mesačným predstihom. "Na druhom bloku Atómových elektrární Mochovce šlo už o trinástu generálnu odstávku, tentoraz však aj s úplným vyvezením paliva z reaktora i vnútroreaktorových častí kvôli tomu, že sa pridával ďalší systém na chladenie aktívnej zóny reaktora," vysvetlila.

Investície sa týkali najmä zvládnutia ťažkých havárií

Najvýznamnejšie z investičných projektov uskutočnených počas odstávky sa týkali vylepšení na zvládnutie ťažkých havárií (odtlakovanie primárneho okruhu, rušiča vákua v kontajnmente, núdzového zdroja chladiva, núdzového zdroja elektriny, dlhodobého odvodu tepla z primárneho okruhu) a tiež postfukušimských opatrení (mobilné zdroje napájacej vody do parogenerátorov).

"Po zavezení nového paliva, ukončení montáže reaktora a plánovaných údržbových prácach na systémoch a zariadeniach a ich odskúšaní nasledovala po opätovnom nahriatí bloku tlaková skúška primárneho okruhu," uzavrela Burdová.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 percent akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

DNES - 12:41Ekonomické

Dopyt po nehnuteľnostiach na rezidenčnom trhu na Slovensku rastie. Najvýraznejšie je to vidieť v Bratislave, kde sa za prvý štvrťrok 2024 predalo 534 nových bytov.

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

DNES - 11:35Ekonomické

Ministri členských krajín Európskej únie zodpovední za oblasť telekomunikácií v utorok počas svojho zasadnutia v Bruseli schválili zákon o umelej inteligencii.

Výrobcovia nealko nápojov naďalej odmietajú daň na vybrané sladené nápoje

Výrobcovia nealko nápojov naďalej odmietajú daň na vybrané sladené nápoje

DNES - 11:00Ekonomické

Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd naďalej odmietajú zavedenie dane na vybrané sladené nápoje.

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

DNES - 10:16Ekonomické

Skorá odroda zemiakov Riviera poputuje na pulty predajní už koncom tohto, najneskôr však začiatkom budúceho týždňa.

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

VČERA - 14:24Ekonomické

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku.